flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у шахрайстві бердичівлянину, стосовно якого вже розглядає справу за аналогічний злочин

08 лютого 2024, 15:16

До Бердичівського міськрайонного суду надійшло клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов′язання бердичівлянину, якого підозрюють у шахрайстві, вчиненому повторно (ч.2 ст. 190 КК України). За матеріалами слідства, чоловік через популярний сайт оголошень продавав мобільні телефони, брав з покупців передоплату, після чого припиняв з ними спілкування, а  кошти привласнював. Суд клопотання задовільнив.

 

Як відомо з клопотання слідчого, у справі четверо потерпілих. Варто зазначити, що підозрюваний уже перебуває під особистим зобов′язанням в іншому кримінальному провадженні, де його обвинувачено у шахрайстві за подібною схемою стосовно  29 потерпілих - справа призначена до розгляду у Бердичівському суді. Тому ані підозрюваний, ані його захисник не заперечували  проти застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов′язання у новій справі. Чоловік визнає свою вину за усіма інкримінованими епізодами.

Згідно з ухвалою суду підозрюваний зобов′язаний протягом двох місяців прибувати за викликом до слідчого, прокурора або суду;  не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду;  повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Довідково: ч. 2 ст. 190 КК України – шахрайство, вчинене повторно, або за  попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від п′ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п′яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області