flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батьки не разом – із ким жити дитині?

19 серпня 2020, 15:43

Написати цей роз’яснювальний матеріал нас спонукали справи щодо визначення місця проживання дитини, яких у Бердичівському міськрайонному суді слухається предостатньо. Бажаємо Вам не опинятися у подібних ситуаціях, але про всяк випадок розкажемо про те, з ким усе-таки має залишитися дитина, якщо батьки вирішили більше не бути разом.

Відповідь на це питання, у першу чергу, залежить від віку дитини. Якщо їй до десяти років, то місце проживання визначають батьки за своєю згодою. Якщо дитині від 10 до 14 років, її думка враховується разом із батьківською. А після досягнення 14-ти років, якщо батьки живуть окремо, дитина має право сама визначати, де їй проживати. Про це зазначено у Сімейному кодексі України.

Також у ньому наголошується, що мати й батько мають рівні права та обов’язки щодо своєї дитини, незалежно від того, проживають вони разом чи окремо, перебувають у шлюбі чи ні. І в ідеалі, батьки мають домовитись про те, з ким житиме дитина після того, як вони «роз’їдуться». Якщо такої згоди нема і виникає спір, допомогти у його вирішенні може орган опіки та піклування або суд.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, її вік, стан здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. Бережіть одне одного та не розв’язуйте свої дорослі проблеми за рахунок дитячих інтересів.

Читайте наші новини також у Фейбуці.  

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області