flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справ, котрі розглядаються суддівськими колегіями, незабаром поменшає

14 серпня 2020, 14:50

Днями набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів». Він передбачає, що розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, покарання за які сягає понад десять років, віднині буде здійснюватися судом колегіально лише за клопотанням обвинуваченого. Якщо такого клопотання не буде, справа розглядатиметься суддею одноосібно.

Також цим Законом передбачено колегіальне здійснення кримінального провадження щодо усіх обвинувачених у справі, навіть якщо про розгляд «трійкою» клопотав лише один з них. Також на стадії підготовчого засідання суд має роз’яснити підсудному його право на колегіальний розгляд провадження. Знову ж таки, це у випадку, якщо покарання за скоєний злочин становить більше десятка років.

Загалом, внесені зміни до КПК щодо здійснення проваджень колегією суддів мають пришвидшити розгляд справ. Адже не секрет, що подекуди сформувати «трійку» буває неможливо через недостатність у судах потрібної кількості суддів, тому справи перенаправляються на інші суди. Наприклад, у Бердичівському міськрайонному суді саме з таких причин суддівські колегії слухають справи, що надійшли із Ружинщини, Чуднівщини, Любарщини тощо. Це створює додаткове навантаження на бердичівських суддів та завдає клопоту учасникам справ, яким потрібно добиратись до Бердичева з інших районів. Крім того, для здійснення таких проваджень потрібно узгоджувати робочі графіки усіх суддів, котрі входять до складу колегії.

Розгляд справ суддівськими колегіями, що розпочався у судах першої інстанції до набрання чинності даним Законом, продовжується та завершується за «старими» правилами.

Читайте інші новин у нас на Фейсбуці. 

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області