flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доведи, що народила – задоволено позов про встановлення факту народження дитини

17 липня 2020, 10:38

Про що варто пам’ятати батькам, чия дитина народилась на тимчасово окупованій території України, та в якому випадку їм доведеться у судовому порядку доводити факт дитячого народження? Про це - у нашому матеріалі.

До Бердичівського міськрайонного суду нещодавно звернулась молода жінка із заявою про встановлення факту народження нею дитини. Малюк з’явився на світ восени 2018-го року у Євпаторії. Однак видані там медичне свідоцтво та свідоцтво про народження, як і будь-які інші, видані на окупованій території України документи, згідно чинного вітчизняного законодавства, є недійсними та не створюють правових наслідків. Тож Бердичівський міськрайвідділ державної реєстрації актів цивільного стану відмовив жінці у видачі свідоцтва про народження дитини українського зразка. З метою реалізації своїх прав та обов’язків, пов’язаних із батьківством, жінка і звернулась до суду, аби за його допомогою встановити факт народження нею дитини.

Після дослідження матеріалів справи судом було встановлено, що заявниця та її чоловік – громадяни України, із 2009-го року перебувають у шлюбі. Згідно копії виданого у Криму свідоцтва про народження, у листопаді позаминулого року у подружжя народився син. Так як територія півострова нині є тимчасово непідконтрольною Україні, без відповідного судового рішення батьки не можуть оформити документ про народження дитини, який би визнавався українськими державними органами.

Тож, із метою захисту законних прав та інтересів заявниці, суд її заяву задовольнив. Рішення про встановлення факту народження підлягає негайному виконанню і стане підставою для отримання жінкою свідоцтва про народження дитини українського зразка.

Також читайте наші новини у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області