flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хіба винна в тому мати, що донька тікає з хати?

15 липня 2020, 11:59

Бердичівський міськрайонний суд нещодавно закрив провадження у справі про притягнення мешканки села Велика П’ятигірка до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків (частина 1 статті 184 КУпАП).

Розглянувши матеріали, що надійшли із бердичівського відділу поліції, суд встановив, що два дні поспіль у червні цього року 15-річна донька цієї жінки залишала місце проживання та розшукувалась правоохоронцями. Відповідно до складених протоколів про адмінправопорушення, мати не забезпечила дитині необхідних умов виховання, отже, ухилялась від покладених на неї батьківських обов’язків. При цьому із письмових пояснень самої жінки вбачається, що вона систематично проводить з дівчиною профілактичні бесіди, однак та її не слухає.

Вивчивши й проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку, що саме по собі залишення дівчиною домівки не вказує на те, що мати ухилялась від своїх обов’язків щодо забезпечення їй необхідних умов життя, навчання. Крім того, частиною 2 статті 29 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком встановлених законом обмежень. Тобто, 15-річна дівчина має право вільно обирати де, їй жити.

Тож, у зв’язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1. ст. 184 КУпАП, суд своєю постановою закрив провадження у цій справі. Протягом 10-ти днів рішення можна оскаржити у Житомирському апеляційному суді.

Стежте за нашими новинами також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області