flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав доньку допомагати матері, або вкотре про обов’язок дорослих дітей утримувати непрацездатних батьків

08 липня 2020, 09:56

Аліменти… Як правило, це слово асоціюється із сплатою коштів батьками на користь своїх дітей, однак буває і навпаки. Особливо, коли діти вже повнолітні, а батьки – непрацездатні.

У травні цього року до Бердичівського міськрайонного суду звернулась 76-річна бердичівлянка, яка у своєму позові просила стягнути аліменти на свою користь із 53-річної доньки. Свої вимоги жінка обґрунтувала тим, що вона – пенсіонерка за віком, має багато захворювань і постійно мусить купувати дорогі ліки, а дочка не допомагає їй матеріально.

Відповідно до частини 1 статті 202 Сімейного кодексу України, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Непрацездатними, відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", є особи, котрі досягли пенсійного віку або особи з інвалідністю, у тому числі діти, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника.

В даному випадку позивачка дійсно є непрацездатною, адже досягла пенсійного віку. Прямих доказів того, що вона справді потребує матеріальної допомоги, жінка не надала, однак пред’явила суду медичні висновки й дані обстежень щодо стану свого здоров’я. Відповідачка, у свою чергу, позовні вимоги матері визнала та не заперечила, що через хвороби та змушена купувати дороговартісні ліки, а це негативно позначається на її майновому стані. Також дочка вказала на свою можливість допомагати неньці матеріально, а суд, зрештою, дійшов висновку про наявність усіх законних підстав для задоволення позову. Починаючи з дня його пред’явлення, відповідачка безстроково зобов’язана сплачувати на користь матері аліменти у розмірі ½ частки свого доходу щомісячно.

Судове рішення вступить у законну силу після закінчення 30-денного строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо її не було подано. Також нагадаємо, що під час дії карантину термін оскарження подовжено на час його дії.

Також читайте наші новини у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області