flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На онлайн-форумі від Вищої ради правосуддя міркували, як судам і ЗМІ протистояти дезінформації

01 липня 2020, 17:04

Перший день липня подарував українській судовій спільноті нову, аж 7-годинну зустріч онлайн. Сьогодні прессекретар Бердичівського міськрайонного суду долучилась до Четвертого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ», присвяченого співпраці судової влади із засобами масової інформації у боротьбі з дезінформацією.

Організаторами заходу стали Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України спільно з проєктом ЄС «Право-Justice» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Спікерами веб-форуму, а таких було близько двох десятків, виступили міжнародні та національні експерти, представники судової влади тощо. Обговорювали саму концепцію дезінформації, її вплив на судову систему, методи виявлення фейків та боротьби з ними, а також питання неправдивої інформації у законодавчому контексті.

Учасники загальнонаціонального форуму разом шукали відповіді на питання, як протидіяти пропаганді і разом з тим не порушувати свободу слова; як краще спростовувати фейки та чи варто це робити взагалі. Окрему увагу спікери приділили питанню, як вкид негативної, іноді неперевіреної інформації з боку ЗМІ формує упереджену громадську думку щодо винуватості-невинуватості особи ще до вироку суду. Як наслідок, суди стають жертвами опосередкованого тиску з боку представників громадськості, котрі вимагають «потрібного» рішення. А у випадку, якщо воно відрізняється від очікуваного, у бік суддів летять закиди у продажності, несправедливості, заангажованості тощо.

Втім, наголосили експерти, успішна комунікаційна діяльність судів без участі засобів масової інформації неможлива, тому слід шукати шляхи порозуміння, співпрацювати із професійними ЗМІ, для яких важлива репутація як них самих, так і тих, про кого вони пишуть.

Будьте в курсі судових новин разом із нашою офіційною сторінкою у Фейсбуці!

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області