flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інклюзивний суд: мрія чи реальність?

26 червня 2020, 13:00

Карантин – карантином, але робота й навчання у Бердичівському міськрайонному суді тривають. Різного роду вебінари стали невід’ємною часткою нашого життя, тож днями участь в одному з таких онлайн заходів взяла і керівник апарату Анжела Постемська.

Разом із колегами з місцевих загальних судів Житомирщини у режимі відеоконференції було обговорено «Рекомендації доступності до правосуддя осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення», схвалені Радою суддів України. А розробила їх спеціально створена робоча група із провідних спеціалістів у судовому адмініструванні, представників громадських організацій, що сприяють захисту прав людей з інвалідністю, експертів з питань доступності, а й також просто небайдужих до цієї проблематики людей.

Одна із спікерок вебінару та розробниця Рекомендацій, заступник начальника ТУ ДСА України в м. Києві Наталія Чумак розповіла та з допомогою презентації продемонструвала результат уже проведених у столичних судах робіт щодо покращення їхньої інклюзивності. Адже не секрет, що нині у Україні реалізація прав осіб з інвалідністю значно ускладнена саме через відсутність належного забезпечення доступності, в тому числі до правосуддя. А тому забезпечення таким групам населення права на справедливий судовий захист шляхом створення безбар'єрності судової установи є пріоритетним напрямком адміністрування судів вже кілька років поспіль і здійснюється під пильною увагою громадськості.

Також організатори вебінару нагадали керівникам місцевих судів про введені рік тому нові державні будівельні норми, які передбачають створення безбар’єрного простору для маломобільних груп населення. Їх варто застосовувати під час капремонту існуючих та будівництва нових українських судів, аби кожен, у тому числі особливий, відвідувач міг почуватися у них зручно та впевнено.

 

Також читайте нас у Фейсбуці 

 

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області