flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось перше «нове» засідання у справі про обвинувачення підлітка у вбивстві

15 червня 2020, 14:18

Новий розгляд не нової справи про обвинувачення бердичівського підлітка у вбивстві молодої жінки таки стартував. Як повідомлялось раніше, у лютому цього року відбулися зміни у складі суддівської колегії, а у травні через заявлене стороною захисту непогодження із законністю процесуальних дій, проведених судом до заміни судді, розгляд цієї резонансної справи почали спочатку.

Також нагадаємо, що, за систематичні порушення порядку, обвинуваченого було видалено із зали до завершення розгляду справи. Наразі клопотань про його повернення не надходило.

12-го червня на судовому засіданні зібрались законний представник неповнолітнього, його адвокат, представник потерпілих та прокурор. Останнім було заново оголошено обвинувальний акт, згідно якого підлітку інкримінують скоєння злочину, передбаченого частиною 2 статті 115 КК України (умисне вбивство). Представник потерпілих повторно озвучила два цивільні позови від чоловіка та доньки вбитої із проханням стягнути з обвинуваченого та його законного представника понад 60 тисяч гривень завданої матеріальної шкоди і 2 мільйони гривень – моральної.

Далі суд надав учасникам справи змогу виступити із вступними промовами та висловитись щодо того, яких свідків, у якій послідовності слід допитувати, які докази потрібно буде дослідити тощо. Адвокат обвинуваченого натомість подала клопотання про повернення обвинувального акту на доопрацювання, заздалегідь розібравши його на цитати. Майже 40 хвилин захисник переконувала присутніх у тому, що обвинувальний акт «складений із порушеннями законодавства», його формулювання «порушують презумпцію невинуватості» її клієнта, у ньому «завищено правову кваліфікацію» дій підзахисного і висунуто «неконкретне та передчасне обвинувачення» тощо.

Прокурор та представник потерпілих виступили проти задоволення цього клопотання, адже справу розглядають заново зі стадії судового розгляду, а не підготовчого засідання. Тільки на останньому суд має право повернути обвинувальний акт для доопрацювання, нині ж таких повноважень у суду нема. Також було наголошено, що якщо доказів вини підлітка під час розгляду виявиться недостатньо, його виправдають.

А поки зійшлись на тому, що слід почергово викликати до суду свідків, потерпілих, одного з батьків обвинуваченого для проведення допиту. Сам обвинувачений може бути допитаний на будь-якій стадії судового процесу до моменту виходу суддів до нарадчої кімнати. Звісно, якщо він погодиться.

Також читайте нас на офіційній сторінці у Фейсбуці

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області