flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок чоловіку за закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

01 квітня 2020, 09:54

Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області визнаний винуватим громадянин Г. у пред'явленому обвинуваченні  у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України (закінчений замах на вбивство, тобто закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині).

Встановлено, що між Г. та Х. на  ґрунті особистих неприязних стосунків виникла сварка. Після вказаного конфлікту у Г. виник умисел, спрямований на умисне вбивство Х. З цією метою Г. пішов до місця свого проживання, де взяв кухонного ножа.

Реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на умисне вбивство Х., Г. виявивши потерпілого поблизу залізничного вокзалу, підійшов до останнього та, діставши заздалегідь заготовленого кухонного ножа, спробував нанести тому удар, однак Х., ухилившись від удару, почав тікати та забіг до приміщення залізничного вокзалу, що на площі Привокзальній, 1 в м. Бердичеві Житомирської області.

Не припиняючи своїх злочинних дій, спрямованих на умисне вбивство Х., Г. в цей же день та час, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, наздогнавши потерпілого у приміщенні залізничного вокзалу, повалив потерпілого на підлогу та клинком ножа наніс тому 4 удари, в тому числі і у життєво важливий, органи - грудну клітину, ділянку паху, поперекову ділянку тіла та у нижню кінцівку. Після цього Г. припинив наносити удари та з місця вчинення злочину втік. Смерть Х.  не настала з причин, які не залежали від волі Г., оскільки потерпілому була вчасно надана медична допомога і врятовано його життя.

В ході закінченого замаху на умисне вбивство Х., Г. заподіяв потерпілому тяжкі тілесні ушкодження за ознакою небезпеки для життя в момент спричинення.

В судовому засіданні обвинувачений Г. свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав частково, визнавши, що заподіяв потерпілому тілесні ушкодження, але заперечивши, що мав умисел на вбивство.

Потерпілий Х.,  просив суд  не карати обвинуваченого суворо, не має до обвинуваченого претензій.

Оцінивши наведені докази в їхній сукупності, суд вважає винуватість обвинуваченого Г. доведеною повністю та кваліфікує його дії за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, як закінчений замах на вбивство, тобто закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

Обставиною, що пом’якшує покарання обвинуваченому, суд визнає: активне сприяння розкриттю злочину (обвинувачений дійсно, як і вказала захисник, не знищив, не приховав знаряддя злочину, а добровільно видав його працівникам поліції, самостійно звернувся до поліції, розповів та показав про обставини скоєного). При цьому суд не визнає такою обставиною щире каяття, оскільки обвинувачений фактично заперечив вину саме у скоєному - замаху на умисне вбивство.

Обставиною, яка обтяжує покарання обвинуваченому, суд визнає: вчинення злочину особою, що перебуває в стані алкогольного сп’яніння.

При призначенні покарання  Г. суд керувався загальними засадами призначення покарання, визначеними у ст. 65 КК України, і враховує ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, дані про особу винного та обставини, що пом'якшують і обтяжують його покарання.

Відповідно до ст. 12 частин 4, 5 КК України злочин, передбачений ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, є особливо тяжким злочином.

Г. визнаний винуватим у пред'явленому обвинуваченні у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, та призначене йому покарання у виді позбавлення волі на строк 8 (вісім) років.

На вирок протягом тридцяти днів з дня проголошення може бути подана апеляційна скарга.

З повним текстом рішення можна буде ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

                                                                     Прес-служба Бердичівського міськрайонного суду