flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесено вирок чоловікові за викрадення скриньки для збору благодійних коштів на лікування онкохворої дитини

05 грудня 2019, 08:49

Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області визнаний винуватим громадянин І. у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України ( грабіж ).

Встановлено, що  І., будучи особою, яка раніше вчинила злочини, передбачені статтями 185, 187 КК України, перебуваючи у приміщенні магазину «Продтовари» м. Бердичеві, помітив прозору пластикову скриньку громадської організації «Катафєйка», призначену для збору благодійних коштів на лікування дитини, із грошовими коштами всередині, яка знаходилась на столі поряд із вікном магазину.

У цей момент у І. виник злочинний умисел, направлений на повторне відкрите викрадення чужого майна, а саме скриньки з благодійними коштами.

Реалізуючи свій злочинний умисел, діючи повторно, І., скориставшись тим, що продавці магазину були зайняті обслуговуванням відвідувачів, взяв скриньку з благодійними коштами в руки та пішов до виходу з магазину. В цей самий час злочинні дії І. були помічені присутніми у магазині, які почали кричати до І. з метою припинення останнім злочинних дій. Незважаючи на вимоги припинити злочинні дії, І., достовірно знаючи, що його дії викриті, з викраденою скринькою з благодійними коштами у сумі 1700 грн. втік з місця події та в подальшому розпорядився коштами на власний розсуд.

У такий спосіб  І. повторно відкрито викрав благодійні кошти громадської організації «Центр розвитку сім'ї та дитини "Катафєйка", чим спричинив матеріальної шкоди на суму 1700 грн.                             

В судовому засіданні обвинувачений І. свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю. Показав, що прийшовши за місцем проживання дістав гроші, перерахував їх, виявилося 1700 грн.  Ємність спалив. Частину грошей встиг витратити, частину – повернув борги, ще 600 грн. з викрадених у нього вилучили працівники поліції, які затримали його у той же день. У скоєному кається, просить призначити покарання менше меншого.

Приймаючи до уваги обставини скоєння злочину, заволодіння грошима, які збиралися на лікування дитини, враховуючи особу обвинуваченого, який раніше неодноразово судимий, вчинив новий умисний тяжкий корисливий злочин під час ухилення від судового розгляду направлення для відбування покарання у виді обмеження волі, суд прийшов до  висновку, що виправлення та перевиховання обвинуваченого без ізоляції від суспільства неможливе. І лише враховуючи визнання вини та каяття обвинуваченого, позицію потерпілої про ненаполягання на суворості покарання, суд прийшов  до  висновку про можливість призначення покарання обвинуваченому не на максимальний строк, визначений у санкції статті. На думку суду, саме такий захід примусу є необхідним для виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню нових злочинів, як ним так і іншими особами.

І. визнано винуватим у пред'явленому обвинуваченні у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України, та призначене  йому покарання у виді позбавлення волі на строк 04 (чотири) роки 04 (чотири) місяці. На підставі ст.ст. 71 ч. 1, 72 КК України остаточне покарання І. суд призначив за сукупністю вироків шляхом часткового приєднання невідбутої частини покарання, призначеного за вироком суду від 02 жовтня 2018 року, та призначив І. до відбуття 04 (чотири) роки 05 (п'ять) місяців позбавлення волі.

На вирок протягом тридцяти днів з дня проголошення може бути подана апеляційна скарга.

З повним текстом рішення можна буде ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

                                                                     Прес-служба Бердичівського міськрайонного суду