flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом стягнуто збитки завдані державі

29 листопада 2019, 09:17

Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області задоволено  позовну заяву Державної екологічної інспекції у Житомирській області  до  М. про відшкодування збитків завданих держав. Стягнуто з М. на користь держави заподіяну шкоду в сумі 20873,30 гривень та понесені позивачем судові витрати у розмірі 1762 гривень.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що М. незаконно зрізав два дерева породи "граб" та два дерева породи "дуб" в межах Богданівського лісництва ДП "Бердичівський ЛГ", без будь-яких дозвільних документів.

По даному факту було складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 65 КУпАП, в якому відповідач визнав свою вину.

Збитки відповідно до обчислення розміру шкоди, заподіяної внаслідок незаконної порубки дерев складають 20873,30 грн.

М. виставлено претензію про відшкодування завданих збитків державі. Збитки не відшкодовано.

Відповідно до ст. 66 Конституції України, кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Згідно ст. 107 Лісового кодексу України, ст.ст. 68, 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» підприємства, установи, організації і громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища (лісового законодавства), у розмірах і порядку, визначених законодавством України (як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення).

Таким чином, суд прийшов до висновку, що М. внаслідок своїх неправомірних дій вчинив незаконну порубку сироростучих дерев: два дерева породи "дуб" та два дерева породи "граб".

Розмір шкоди, заподіяної довкіллю внаслідок скоєння відповідачем незаконної порубки двох сироростучих дерев породи "дуб" та двох сироростучих дерев породи "граб" визначена відповідно до постанови КМУ від 23.07.2008 року № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісу» складає в сумі 20873,30 гривень.

Вина М. у порушенні лісового законодавства доведена, заподіяна ним шкода добровільно не відшкодована, суд прийшов до висновку про обґрунтованість та законність позовних вимог та задовольнив їх у повному обсязі.

З повним текстом рішення можна  ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень

       Прес-служба Бердичівського міськрайонного суду