flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України створила на веб-порталі "Судова влада України" дуже корисні сервіси - головне, щоб цей ресурс грамотно використовувався на сайтах судів

02 жовтня 2015, 08:53

 30 вересня 2015 року Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) оприлюднив рейтинг відкритості 47-ми офіційних веб-сайтів судів вищого та апеляційного рівня, що проводився протягом серпня-вересня в рамках реалізації проекту "Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України".

До участі в семінарі були запрошені працівники відділів зв’язків з громадськістю та прес-секретарі з усіх 47-ми судів, які моніторилися ІРРП з тим, аби ознайомитися з результатами дослідження та обмінятися досвідом наповнення веб-сайтів.

Керівник проекту ІРРП, медіа-юрист Людмила Панкратова, відкриваючи конференцію зазначила, що головне завдання дослідження полягало в тому, щоб офіційні веб-сайти судів були не лише ефективним засобом інформування про своє місцезнаходження, реквізити для сплати судового збору, але й дозволяли прослідкувати результати судових справ, дізнатися інформацію про витрачання коштів та скористатися електронними сервісами. "Наша мета — допомогти судовим органам створити такі офіційні веб-ресурси, які будуть містити максимум публічної інформації, що сприятиме відновленню довіри громадян до судів", ­− сказала керівник проекту.

Відтак, під час конференції було зазначено, що оцінювання  сайтів відбувалося за 111 змістовними та 48 технічними параметрами. Змістовні параметри передбачають оцінювання на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації, а технічні параметри демонструють наявність або відсутність певної технічної можливості. Для дослідження було обрано всі апеляційні та вищі суди, а також Конституційний Суд України та Верховний Суд України.

Рейтинг інформаційної відкритості веб-сайтів очолив Вінницький апеляційний адміністративний суд. Разом з тим, експерти Інститут розвитку регіональної преси відзначили, що практично усі веб-сайти судів України працюють на веб-порталі судової влади, який розроблений і підтримується  Державною судовою адміністрацією України через Державне підприємство "Інформаційні судові системи", що створює додаткові можливості для наповнення сайтів місцевих судів та значно полегшує роботу працівникам, які відповідають за сайти. "Державна судова адміністрація України створила дуже корисні сервіси. Легко можна дізнатися про адміністративні послуги судів, сплатити судовий збір, отримати копії матеріалів справ, дізнатися про розподіл справ, перевірити наявність рішень по справах в Єдиному державному реєстрі судових рішень – головне, щоб цей ресурс грамотно використовувався адміністраторами сайтів у судах, які працюють на веб-порталі судової влади", − наголосила медіа-юрист проекту ІРРП Людмила Опришко.

Представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Кушнір, у свою чергу, звернула увагу учасників семінару на те, що на сайтах судів повинен бути набір рубрик з інформацією, що є обов'язковою для оприлюднення відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації". Ірина Кушнір переконана, що чим більше буде інформації на веб-сайті, тим менше інформаційних запитів отримуватиме установа.

Звучала на семінарі й думка про те, що інформаційна наповненість та відкритість сайтів судів значною мірою залежить від позиції голови суду. "Якщо в голови суду є розуміння необхідності належного адміністрування веб-ресурсу – значить буде результат. Очільники судів мають розуміти, що сайт – це обличчя державної установи", − зазначив член Ради суддів України Олександр Сасевич.

Підсумовуючи семінар, було прийнято рішення про направлення результатів моніторингу та пропозицій щодо поліпшення наповнюваності веб-сайтів до ДСА України та в суди, на базі яких проводилося дослідження.

Довідково: проект "Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості  веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України" здійснюється за фінансової підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки та Офісу Ради Європи в Україні в рамках спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні".

Прес-центр судової влади