flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі презентовано інноваційні пілотні проекти "Електронний суд", "Інформаційно-платіжний термінал" та Інформаційно-аналітичної системи "Кадри-WEB"

28 вересня 2015, 09:23

 23 вересня 2015 року в м. Одеса  відбувся семінар на тему: "Впровадження інноваційних пілотних проектів "Електронний суд", "Інформаційно-платіжний термінал" та Інформаційно-аналітичної системи "Кадри-WEB".

Захід організовано Державною судовою адміністрацією України за сприяння Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  "Справедливе правосуддя".

У роботі семінару взяли участь: керівник Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" Девід М. Вон, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, заступники Голови ДСА України Людмила Гізатуліна та Павло Кондик, начальники та представники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, судді, запрошені.

Учасники семінару обговорили запровадження у 42 судах міст Києва, Одеси, Дніпропетровської, Львівської та Харківської областей електронних терміналів (кіосків). Такі інформаційно-платіжні термінали оснащені програмою для сплати громадянами судового збору безпосередньо в суді, а  також містять інформаційно-довідкову інформацію про розклад судових засідань та іншу роботу суду. Реалізація проекту дозволить розвантажити апарат суду та підвищити зручність використання громадянами судових послуг.

Запровадження інформаційно-платіжних терміналів є одним із етапів проекту "Електронний суд", який незабаром буде запроваджений у всіх регіонах України та має на меті забезпечити обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, сприяти поступовому переходу документообігу суду в електронний формат, прискорити проходження справ та обмін інформації в суді. Наразі, відповідно до рішення Ради суддів України від 22.07.2015 № 74 Київський районний суд м.Одеси та Овідіопольський районний суд, апеляційний суд Одеської області визначені модельними судами із поетапного запровадження інструментів "електронного правосуддя" у діяльність судів України. Для реалізації цього проекту в названих судах встановлено відповідне комп’ютерне обладнання, зокрема, комп’ютери, сервери та сканери. Проект дозволить виявити усі організаційно-правові перешкоди у впровадженні електронного суду в державі та розробити механізми їхнього усунення. Перехід суду на електронний документообіг призведе до суттєвої економії бюджетних коштів.

Учасникам семінару також презентовано нову Інформаційно-аналітичну систему "Кадри-WEB", яка побудована на сучасній програмній базі та має багаторівневу структуру з розмежуванням доступу до інформації, що підтверджено відповідними державними експертними висновками.

Система Кадри дозволить мати доступ до кожного штатного розпису будь-якого суду в розрізі кількості та укомплектованості посад, наявності вакантних посад, розмірів фондів заробітної плати окремого суду, посадових окладів, прізвищ та персональних даних кожного судді та працівника апарату, забезпечить прозоре та ефективне планування трудових ресурсів та використання бюджетних коштів.

Разом з тим, система Кадри дасть можливість контролю за виконанням нормативних актів (наказів, розпоряджень), що створюються у апаратах судів.

Встановлення єдиної  інформаційно-аналітичної системи "Кадри-WEB" для ведення процесу обліку персоналу суддів, державних службовців та інших працівників стало можливим за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя".

Присутні на семінарі керівники територіальних управлінь ДСА України обмінялись думками щодо практичного застосування та використання названих сучасних новітніх технологій.

Також Зеновій Холоднюк привітав окремих керівників територіальних управлінь та вручив отримані напередодні державні нагороди та заохочувальні відзнаки: начальникові територіального управління Державної судової адміністрації України в Волинській області Коцирій Наталії Володимирівні — почесне звання "Заслужений юрист України", присвоєне Указом Президента України, заступнику начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Барабащук Тетяні Григорівні Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, начальникам територіальних управлінь у Київській та Полтавській областях Бадахову Назіру Якубовичу та Клочку Іван Олексійовичу – заохочувальні відзнаки ДСА України нагрудний знак "Знак пошани".

По завершенню семінару Голова ДСА України, його заступники, начальники територіальних управлінь відвідали Київський районний суд м. Одеси, де взяли участь у судовому засіданні, в котрому розглядалась справа що надійшла в електронному вигляді. Перед початком судового засідання головуючий у справі суддя розповів  про тонкощі функціонування електронного суду. Після завершення судового засідання гостям продемонстрували роботу інформаційно-платіжного терміналу.

Прес-центр судової влади