flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перенесено дату проведення ХІІІ з’їзду суддів України

22 вересня 2015, 08:48

 17 вересня 2015 року відбулося засідання Ради суддів України, під час якого прийнято рішення про перенесення проведення ХІІІ з’їзду суддів України на листопад поточного року. Як зазначила Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, рішення про перенесення з’їзду на більш пізні строки було викликано необхідністю узгодження цілого ряду принципово важливих організаційних питань, серед яких обрання делегатів на з’їзд. "Аналізуючи протоколи (рішення) зборів суддів щодо обрання делегатів на ХІІІ з’їзд суддів України, які надійшли до Ради суддів України станом на 16 вересня 2015 року, ми встановили, що не всі делегати на з’їзд були обрані з дотриманням вимог частини третьої статті 129 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" – на альтернативній основі. Не менше, ніж у десяти областях України загальні збори суддів висували делегатів  безальтернативно, як наслідок: для проведення з’їзду не вистачає більше ста делегатів при загальній кількості 396 осіб", – наголосила Валентина Сімоненко.

Зважаючи на це, Рада суддів України зобов’язала організаційні комітети в областях провести перевірку протоколів зборів місцевих судів, протоколів зборів суддів щодо обрання делегатів на з’їзд і при встановленні недоліків провести в областях організаційні заходи із призначення та проведення зборів суддів місцевих судів та Спільних зборів суддів. Аналогічне рішення стосується голів Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних, місцевих адміністративних та господарських судів.

Місце проведення ХІІІ з’їзду суддів України не змінилося. З’їзд відбудеться 11-12 листопада 2015 року (13 листопада – резервний день роботи з’їзду) у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 1.

Також, під час засідання члени Ради обговорили зауваження та пропозиції від суддів, що надішли до Положення про порядок складення іспиту та методику його оцінювання під час проведення кваліфікаційного оцінювання судді та направли зауваження до Вищої кваліфікаційної комісії суддів Укрїни. Член Ради суддів України Тетяна Чумаченко зазначила, що тривале обговорення і внесення поправок обумовлене потребою дотримуватися "букви закону" і створити рівні умови кваліфікаційного оцінювання для всіх суддів. "Тепер все залежатиме від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка буде приймати відповідні рішення, зокрема, чи врахувати пропозиції й зауваження РСУ, чи відхилити їх, бо законодавчо комісія не зобов’язана прислухатися до рішень органів суддівського самоврядування", – сказала Тетяна Чумаченко. 

Окрім цього, Рада суддів України відреагувала на затвердження Конституційною комісією Проекту змін до Конституції в частині правосуддя, який вже направлено до Венеціанської Комісії з метою отримання висновку щодо його відповідності європейським стандартам. У Раді суддів переконані, що метою будь-яких змін до Основного Закону мають бути вдосконалення положень Конституції України та посилення гарантій незалежності суддів, а не "принципи політичної доцільності" тощо.

 

Відтак, на думку членів РСУ, Проект змін до Конституції України в частині правосуддя не посилюють незалежність суддів та судової влади України, у зв’язку з чим Радою прийнято рішення про звернення до Венеціанської Комісії, Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, Комітету Міністрів Ради Європи, Посольства США в Україні.

Слід зазначити, що працювати над проектом звернення до Венеціанської Комісії буде робоча група з членів Ради суддів України та, за згодою, голови судів, які надіслали свої пропозиції.

 Прес-центр судової влади