flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід підозрюваному у зґвалтуванні малолітньої

30 серпня 2024, 11:12

Слідча  суддя Бердичівського суду розглянула та задовольнила клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього  арешту строком на два місяці стосовно бердичівлянина, підозрюваного у вчиненні особливо тяжкого злочину - зґвалтуванні малолітньої дитини (ч. 4 ст. 152 КК України).

 

За  матеріалами слідства, 20-річний парубок протягом літа минулого року періодично приходив  додому до потерпілої, з якою приятелював, та вчиняв щодо неї дії сексуального характеру. Нині триває досудове розслідування. Слідство вважає, що запобіжний захід саме у вигляді цілодобового домашнього арешту забезпечить належну процесуальну поведінку підозрюваного на час досудового слідства. Відповідно до ч .1 ст.177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам: переховуватися від суду, незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення. Дана ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку  протягом 5 днів.

 

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

Довідково:  ч. 4 ст. 152 КК України - Вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета  щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

         

       Пресслужба суду