flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинуваченого у замаху на зґвалтування суд відправив на примусове лікування

22 серпня 2024, 15:14

Бердичівський суд, розглянувши  у закритому судовому засіданні кримінальне  провадження по обвинуваченню мешканця одного із сіл Житомирського району у  незакінченому замаху на зґвалтування (ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 152 КК України), визнав  доведеним учинення інкримінованого  йому особливо тяжкого злочину та постановив  застосувати  до обвинуваченого примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом, оскільки правопорушення той скоїв, перебуваючи у стані неосудності.

 

Суд встановив, що навесні 2024 року обвинувачений  К. 2009 року народження намагався зґвалтувати свою  односелицю у її помешканні, скориставшись тим, що жінка не могла  чинити  фізичного опору через  свій похилий вік. Завершити злочин парубок не зміг в силу обставин, що не  залежали від його волі, та фізіологічних причин. Судова комплексна психолого-психіатрична експертиза  виявила в обвинуваченого психічні захворювання  та встановила,  що він не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. У судовому засіданні обвинувачений визнав обставини скоєння суспільно небезпечного діяння та не заперечував проти  проходження  відповідного лікування.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня проголошення. Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 294/1238/24.

 

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

        

       Пресслужба суду