flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У резонансній справі про відібрання трьох дітей у батьків суд ухвалив рішення

24 травня 2024, 14:42

Бердичівський суд задовольнив позов органу опіки та піклування про відібрання трьох дітей без позбавлення батьківських прав у матері та батька, у яких восени минулого року у пожежі загинула наймолодша четверта дитина. Також з обох батьків суд стягнув аліменти на  користь дітей. Рішення суду може бути оскаржене протягом  30  днів.

 

24-го травня суд завершив розгляд цивільної справи за позовом органу опіки та піклування  Бердичівської міської ради до матері трьох дітей та батька двох молодших дітей про відібрання від них малолітніх дітей віком 13, 3 та півтора року без позбавлення батьківських прав у зв′язку із загрозою для життя.  З таким позовом орган опіки та  піклування звернувся до суду після того, як у подружжя бердичівлян  Р. у жовтні 2023-го року у пожежі, яка сталася у квартирі, де вони винаймали житло, загинуло півторамісячне немовля.

В останнє судове засідання відповідачі не з′явилися. Суд дослідив письмові докази у справі та провів дебати, у яких сторона позивача повністю  підтримала свій позов. Цього ж дня суд прийняв рішення відібрати трьох дітей у обох батьків  без позбавлення батьківських прав та стягнути на користь дітей аліменти: з матері  - по 1 500 грн на кожну дитину, з батька – у розмірі 1/3 частини його доходів. Також кожен з подружжя  має сплатити судовий збір. Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/7446/23.

 

Важливо: Якщо протягом року після прийняття судом рішення про відібрання дитини у батьків не усунені причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, служба у справах дітей за місцем походження дитини, позбавленої батьківського піклування, зобов'язана вжити заходів до позбавлення батьківських прав.

Якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини (ст. 170 Сімейного кодексу України).

 

        Пресслужба суду