flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розпочав розгляд по суті кримінальної справи щодо незаконного видобутку піску, у якій фігурує голова ОТГ

18 квітня 2024, 10:22

17-го квітня у Бердичівському міськрайонному суді розпочався  розгляд  по суті  об′єднаного кримінального провадження по обвинуваченню підприємця та двох водіїв спецтехніки у незаконному видобуванні піску на території Швайківської ОТГ, а також голови сільської ради цієї  громади - за  чотирма статтями Кримінального  кодексу України, зокрема у вимаганні та  отриманні неправомірної вигоди. У засіданні прокурор  оголосив обвинувальний акт та позовні вимоги до трьох обвинувачених, а також підтримав раніше подане клопотання  про  відсторонення обвинуваченого Мкртчяна від виконання службових обов′язків на посаді голови Швайківської сільської ради. Суд встановив позицію обвинувачених, порядок дослідження доказів, а також розглянув клопотання  адвоката про скасування арешту на кошти та оргтехніку, вилучені під час обшуку.

 

Як зазначено в обвинувальному акті, підприємець з Бердичева організував незаконний  видобуток та збут піску - корисної копалини місцевого значення на території, що відноситься до Швайківської сільської ради. До незаконної оборудки залучив ще двох чоловіків – водіїв екскаватора та вантажівки. За посібництва сільського голови обвинувачені здійснили незаконне видобування піску загальним об′ємом понад 1300 кубометрів, завдавши державі шкоди на суму майже півтора мільйона грн. Прокурор  просив суд стягнути з трьох обвинувачених у разі визнання їх винуватими зазначену суму на користь держави в особі Швайківської  сільської ради, яка у справі визнана потерпілою стороною.

Сільський голова обвинувачується за чотирма статтями КК України, зокрема у пособництві, зловживанні владою, вимаганні та одержанні неправомірної вигоди службовою особою та у незаконному видобуванні корисних копалин.

Усі четверо обвинувачених своєї вини в інкримінованих їм злочинах не визнають та готові надавати  у суді показання. Суд встановив порядок дослідження доказів: спочатку вивчатимуть письмові матеріали, потім допитають свідків,  яких заявлено понад два десятки, після чого  допитають обвинувачених.

У судовому засіданні прокурор повернувся до питання відсторонення обвинуваченого Мкртчяна від виконання обов′язків на посаді сільського голови, з яким він вже звертався до суду у минулому судовому засіданні. Серед ризиків для застосування такого заходу забезпечення він назвав можливість впливу на свідків, частина яких є підлеглими  обвинуваченого. Проте Мкртчян, його захисники  та навіть представник потерпілого – заступник голови сільради висловились проти відсторонення, позаяк такий ризик, на їхню думку, нічим не доведений. Суд у задоволенні  клопотання прокурора про відсторонення відмовив.

Не вирішеними залишились клопотання одного з адвокатів про скасування арешту, накладеного на готівкові кошти та оргтехніку, яка використовувалась у господарській діяльності підприємства. Оскільки прокурор  заперечив, суд попросив його надати докази на підтвердження своєї позиції.

У наступному судовому засіданні 6-го травня суд планує вирішувати питання про долучення письмових доказів  обвинувачення. До 29-го квітня прокурор має надати усім учасникам справи реєстр цих документів, які нині складають 8 томів.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/1091/24.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

      Пресслужба суду