flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд об′єднав кримінальні провадження та призначив до розгляду справу щодо незаконного видобутку піску та отримання неправомірної вигоди службовою особою. Серед обвинувачених – голова ОТГ

13 березня 2024, 14:44

13-го березня Бердичівський суд провів підготовче засідання  у двох кримінальних  провадженнях, які стосуються вчинення злочинів, пов′язаних із видобутком піску на території Швайківської ОТГ.  За клопотанням сторін суд об′єднав кримінальні провадження в одне, призначив справу до розгляду по суті,  а  також прийняв рішення щодо  обрання  запобіжного заходу та відсторонення від посади голови об′єднаної громади, який є одним із чотирьох обвинувачених.  

 

Йдеться про  два  кримінальні провадження,  які на початку лютого цього року надійшли до суду з обвинувальними актами. Обидва стосуються незаконного видобутку піску на землях, що перебувають в межах адмінтериторії Швайківської ОТГ. В одній справі троє обвинувачених: підприємець та двоє водіїв, яких обвинувачено у налагодженні схеми незаконного видобутку піску. Фігурант іншого  провадження – голова ОТГ, який, за версією слідства, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування, вимагав та отримав неправомірну вигоду у розмірі 50 тис. грн за сприяння у безперешкодному видобуванні корисної копалини. Його обвинувачено одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема зловживання владою, одержання неправомірної вигоди службовою особою, та незаконне видобування корисних копалин.

Оскільки обидва кримінальні провадження  містять однакові докази, прокурор та адвокат одного з обвинувачених клопотали про об′єднання проваджень в одне, аби провести судовий розгляд у розумні строки. Суд клопотання задовольнив.

Також суд розглянув клопотання прокурора про застосування щодо обвинуваченого, який є головою ОТГ, запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього  арешту з носінням електронного  браслету та відсторонення від посади. Суд у задоволенні обох клопотань відмовив, оскільки сторона обвинувачення  не надала жодного доказу існування зазначених нею ризиків, зокрема таких, як вплив на свідків чи перешкоджання кримінальному провадженню, хоча обвинувачений певний час не перебував під жодним запобіжним заходом після того,  як дія попереднього закінчилася.

Розгляд  по  суті призначено на 22-ге березня. Відвідувати судові засідання може будь-хто, оскільки розгляд справи відбуватиметься у відкритому режимі. Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/1091/24.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

   Пресслужба суду