flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд покарав батьків, які на добу залишили дитину у нетопленій хаті

12 березня 2024, 14:24

Бердичівський суд ухвалив вирок щодо подружжя, обвинуваченого у завідомому залишенні без допомоги особи, яка перебувала в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу (ч.1 ст. 135 КК України).

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між подружжям та прокурором, та призначив узгоджене сторонами покарання – два роки позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки кожному з покладенням на них певних обов′язків. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, протягом 30 днів.

Йдеться про резонансну подію, яка сталася у жовтні 2022-го року. Тоді, згідно з обвинуваченням, чоловік з дружиною, мешканці м. Олевська, прибули до с. Кикишівки  Бердичівського району зі своєю малолітньою донькою, якій на той момент було 1 рік і 4 місяці. Батьки  дівчинки, які зобов′язані  піклуватися про неї, про її життя та здоров′я, залишили дитину на підлозі у холодному будинку, який не опалювався та не мав усіх шибок у вікнах у той  час,  як середньодобова температура у приміщенні коливалася у межах 8-9 градусів тепла. У  таких умовах маля пробуло саме  понад добу, поки його випадково не виявила сусідка.

Батьки дитини повністю визнали  свою вину у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 135  КК України,  та щиро каялися у скоєному. Варто зазначити, що рішенням Бердичівського суду у березні 2023-го року обоє з подружжя були позбавлені батьківських прав щодо їхньої доньки.

Пошук судових рішень по вказаному кримінальному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/5723/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

    Пресслужба суду