flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Травмував товариша, але у його смерті не винен: суд ухвалив вирок бердичівлянину

20 лютого 2024, 14:07

Бердичівський міськрайонний ухвалив вирок стосовно 46-річного бердичівлянина, обвинуваченого у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст. 121 КК України). Оцінивши наведені докази, суд вирішив, що досудове слідство неправильно кваліфікувало дії обвинуваченого, а саме причинно-наслідкові зв′язки між діями обвинуваченого та настанням смерті потерпілого. Суд визнав обвинуваченого винуватим у заподіянні тілесного ушкодження середнього ступеню тяжкості, що не є небезпечним для життя, однак спричинило тривалий розлад здоров′я ( ч. 1 ст. 122 КК України), та призначив покарання – півтора року позбавлення волі. Вирок ще не набув законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Ідеться про події, які сталися восени 2021-го року у  Бердичеві. Як зазначеноу вироку, того дня обвинувачений та потерпілий разом вживали алкоголь та поконфліктували. Після того, як потерпілий ударив ногою по інвалідному візку, у якому перебував обвинувачений К., останній вхопив його за ногу та наніс 6 ударів ножем по гомілці, спричинивши тілесні ушкодження. Свідки відвезли потерпілого до лікарні, де той невдовзі помер через масивну крововтрату.  Як встановила комплексна комісійна судово-медична експертиза, у медзакладі травмованому  надали лікування не в повному об′ємі, а за своєчасної та кваліфікованої меддопомоги були шанси врятувати людині життя. Відтак суд визнав, що обвинувачений не винуватий у смерті потерпілого, натомість винуватий у заподіянні йому тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості.

Обвинувачений К. свою вину визнав повністю та надав у суді показання. Призначаючи  йому вид та міру покарання, суд  врахував, що скоєно нетяжкий злочин ( за  ч. 1 ст. 122 КК України) особою, яка є неодноразово судимою, за місцем проживання характеризується негативно,  злочин скоїла у стані алкогольного сп′яніння, має інвалідність першої групи. Як пом′якшувальні обставини суд визнав щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Зважаючи на те, що вироком суду обвинувченого засуджено не за спричинення смерті потерпілому, суд у даній справі  залишив без розгляду цивільний позов потерпілої. Водночас роз′яснив, що вона  може звернутися до суду у порядку цивільного судочинства. Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/481/22.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

          Пресслужба суду