flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про колабораційну діяльність суд продовжив досліджувати письмові докази

16 лютого 2024, 11:51

14-го лютого 2024-го року відбулося судове засідання у справі по обвинуваченню голови однієї з ОТГ Бердичівського району у колабораційній діяльності. Суд продовжив досліджувати письмові докази. Зокрема, оголосив висновок спеціаліста, який проводив лінгвістичне дослідження висловлювань обвинуваченого, зафіксованих з пояснень п′ятьох свідків.  Також суд допитав у якості свідка співробітника СБУ щодо складеного ним протоколу стосовно трафіку мобільних з′єднань абонентів,  а саме свідків та обвинуваченого, у період часу, коли, за даними обвинувачення, скоєно кримінальний  проступок.

Дослідження протоколу щодо  мобільних з′єднань абонентів суд розпочав ще на попередньому засіданні, проте завершити завадила повітряна тривога. Сторони обвинувачення та захисту по-різному  трактували розбіжність  у значеннях азимуту мобільних телефонів свідків та обвинуваченого. Суд, за клопотанням прокурора, допитав у  якості свідка оперуповноваженого Управління  СБУ в Житомирській області, який складав даний протокол. Допит тривав понад годину.

Також суд дослідив висновок спеціаліста щодо усних висловлювань обвинуваченого, наданих із письмових пояснень свідків. Згідно з документом у фразах, які аналізувались, містилися заклики до підтримання дій країни-агресорки, не  протидіяти ворогу, виявляти покірність. Проте суд ще має з′ясувати головне: чи дійсно обвинувачений говорив саме ті фрази, про які вказують свідки, та у той час і у тому  місці, про які  йдеться в обвинуваченні.

За клопотанням адвоката суд ухвалив витребувати з відділу СБУ інформацію про  факт звернення до них у 2022-му році одного зі свідків у справі, щоб з′ясувати точну дату, коли саме  мали місце антидержавницькі висловлювання обвинуваченого, які йому поставлені у вину.

Наступне засідання призначене на 16:00 20-го березня. На ньому суд планує досліджувати докази сторони захисту та допитати обвинуваченого.

Нагадаємо, справа стосується голови однієї з ОТГ Бердичівщини.  Чоловіку інкримінують  вчинення кримінального проступку,  передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України. Відповідно до обвинувального акту, у березні 2022-го року він, перебуваючи поруч із сільською радою біля встановленого блок-посту, висловлював серед місцевих мешканців публічні заклики до підтримки рішень та дій держави–агресорки.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/4327/23

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області