flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

14 років позбавлення волі з конфіскацією майна: суд ухвалив вирок бердичівлянину за розбійний напад на пенсіонерку

13 лютого 2024, 17:33

Бердичівський міськрайонний суд ухвалив вирок  стосовно 50-річного мешканця м. Бердичева, якого визнав винним  у скоєнні особливо тяжкого злочину, передбаченого  ч. 4 ст. 187 КК України. Суд призначив покарання – 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також обвинувачений має сплатити потерпілій майже 7  тис. грн  матеріальної та 10 тис. грн моральної шкоди. Вирок може бути оскаржений в апеляційному  порядку. До набрання вироком законної сили обвинувачений продовжить перебувати під вартою.

У ході  судового  розгляду суд встановив, що обвинувачений скоїв особливо тяжкий  злочин у грудні 2022-го року у селищі Гришківцях.  В обідню  пору  чоловік зайшов до будинку місцевої пенсіонерки, коли та саме відчинила двері, виходячи на  подвір′я. Обвинувачений заштовхав жінку у приміщення, через що та упала та вдарилась головою, а потім  бив її, погрожував ножем та вимагав гроші.  У результаті чоловік забрав з будинку мобільний телефон, ноутбук та утік з місця злочину.

Обвинувачений своєї вини не визнав.  Проте суд, дослідивши усі докази, дійшов до переконання,   що його винуватість  повністю доведена  як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров'я особи, яка зазнала нападу (розбій), особою, яка раніше вчинила розбій, поєднаний з проникненням у житло, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 187 КК України).

Призначаючи  вид та міру покарання, суд, серед іншого, врахував, що обвинувачений  неодноразово судимий за  умисні злочини, у тому числі за  розбійний  напад (ч. 3 ст. 187 КК України), але  так і не  зробив для себе належних висновків та на шлях виправлення не став;  злочин скоєно у стані  алкогольного сп′яніння, щодо особи похилого віку. Жодної пом′якшувальної обставини суд не встановив.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/643/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області