flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виправдав двох чоловіків, звинувачених у груповому вимаганні та угоні вантажного автомобіля

01 лютого 2024, 15:20

Бердичівський міськрайонний суд ухвалив виправдувальний вирок стосовно двох  мешканців Бердичева та  Бердичівського району, яких було звинувачено у вимаганні передачі чужого майна за попередньою змовою групою осіб, з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та вбивства, що завдало шкоди потерпілому у великих розмірах (ч. 3 ст. 189  КК України) та у незаконному заволодінні транспортним засобом, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров′я потерпілого (ч. 2 ст.  289 КК України). Обвинувачених виправдано у зв'язку з недоведеністю, що вказані кримінальні правопорушення вчинені безпосередньо ними. Вирок може бути оскаржений будь-якою стороною справи протягом 30 днів.

Як відомо з вироку, події відбувалися навесні 2017-го року і пов′язані з придбанням за кордоном вантажного автомобіля. Аби  купити  та перегнати транспортний засіб,  потерпілий звернувся по допомогу до одного з обвинувачених Г. Під час спільної поїздки до Німеччини та купівлі вантажного  автомобіля та напівпричепа у потерпілого  виникли боргові зобов′язання перед обвинуваченим  у  сумі  8 тис. доларів США. Як з′ясувалося згодом, на той час чоловік нібито  вже  мав чималий борг перед іншим  бердичівлянином  К., який у справі проходив третім обвинуваченим (стосовно  нього кримінальне провадження  було закрите  у зв′язку зі смертю).

Як зазначено в обвинувальному акті, троє обвинувачених, діючи за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, вимагали передати їм ключі та документи на автомобіль як залог повернення боргів у сумі 40 тис. доларів США. При цьому  погрожували  розправою та навіть вбивством - обвинувачений К.  застосовував фізичну силу та демонстрував зброю. Отримавши ключі та документи на нерозмитнений транспорт, вони перегнали техніку в інше місце,  але згодом повернули її потерпілому. Для подальшого залякування боржника обвинувачені залучили ще двох осіб. На той момент потерпілий сплатив обвинуваченому Г. 8 тис. доларів США боргу.

Суд під час розгляду кримінального  провадження не знайшов підтвердження вини обвинувачених  Г.  та Г. в інкримінованих саме їм злочинах.  Наводимо цитату з вироку: «Жоден із наданих суду доказів не підтверджує, що саме Г. та Г.  безпосередньо висловлювали потерпілому вимоги передачі майна з погрозою насильства, безпосередньо заволодівали транспортним засобом, вчиняючи все це за попередньою змовою групою осіб з п'яти чоловік. Жодні із допустимих письмових доказів, показань свідків, наданих суду, не вказують на будь-яку причетність саме Г. та Г. до вчинення інкримінованих незаконних дій щодо потерпілого. Єдиним джерелом доказування, яке хоча б у якійсь мірі містить дані про ознаки неправомірної поведінки обвинувачених Г. та Г. є показання потерпілого.»

Оскільки  обидва обвинувачені виправдані, цивільний позов представника потерпілого суд залишив без розгляду.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/1/18.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області