flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У резонансній «паливній» справі розпочався допит одного з обвинувачених

27 листопада 2023, 12:09

24-го листопада у Бердичівському міськрайонному суді відбулося судове засідання у так званій паливній справі по обвинуваченню двох посадовців Бердичівської міської ради та керівника комунального підприємства  у розтраті палива матеріального резерву Бердичівської громади. Перший заступник  міського голови А., якого обвинувачено також у зловживанні службовим становищем, надав свої пояснення стосовно справи.

У засідання прибули усі троє обвинувачених, серед яких заступник міського голови К., який нині проходить військову службу по мобілізації, а також усі захисники та представник потерпілої сторони -  секретар міської ради. Суд перейшов до стадії допиту обвинувачених, і першим виявив бажання давати покази перший заступник міського голови А. Розпочав з власних  пояснень щодо справи та обставин інкримінованих йому правопорушень. Обвинувачений заявив, що не розуміє у чому його обвинувачують, зазначивши. що в обвинувальному акті та цивільному позові вказано три різних об′єми пального, яке нібито  привласнене, а також не вказано час та спосіб такого привласнення. У своїх поясненнях, які тривали майже дві години, обвинувачений зокрема розповів про безпекову ситуацію у громаді, яка склалася у лютому-березні 2022-го року, про обставини отримання  палива у кількості 82 тони та його переміщення з метою зберегти в умовах реальної загрози знищення, а  також про зникнення частини пального вже під час досудового розслідування, коли  ємність була опломбована, тощо.

За клопотанням обвинуваченого суд долучив до матеріалів справи його пояснення  у письмовому вигляді з додатками у  кількості 40 штук. Також суд задовольнив клопотання про  витребування для огляду у судовому засіданні іншої справи за  скаргою міської ради на бездіяльність слідчого. У клопотанні про долучення у якості свідка спеціаліста з метрології, якого слідство залучало для проведення замірів пального, суд відмовив, оскільки відсутні будь-які дані про цю особу.

Перейти до допиту обвинуваченого суд не встиг через закінчення робочого дня. Відтак судове засідання відкладено на 11:00 31-го січня  2024-го року.

Нагадаємо, першого заступника та заступника бердичівського міського голови, а також керівника комунального підприємства, яких обвинувачено у привласненні, розтраті або заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені у особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 ККУ). Одного з посадовців також обвинувачено у зловживанні владою або службовим становищем, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам чи громадським інтересам (ч. 1 ст. 364 ККУ). 

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/161/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області