flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд проголосив вирок у справі про вбивство майстра лісництва на Чуднівщині

22 вересня 2023, 15:51

Бердичівський міськрайонний суд ухвалив обвинувальний вирок стосовно трьох чоловіків, яких визнав винними в умисному убивстві, скоєному з особливою жорстокістю, за попередньою змовою групою осіб (п. 4,12 ч.2 ст. 115 ККУ) та угоні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб із застосуванням насильства (ч. 2 ст. 289 ККУ).  Суд призначив покарання: двом обвинуваченим довічне позбавлення волі, третьому - 15 років позбавлення волі. Також суд частково задовільнив цивільний позов потерпілих та призначив сплатити їм майже 60 тис. грн матеріальної та 2 млн 100 тис. моральної шкоди. Враховуючи те, що до обвинувачених, які провели у СІЗО понад 8 років, застосовано так званий закон Савченко,  на час проголошення вироку обвинувачений О. вже відбув призначене покарання, суд ухвалив звільнити його негайно. Двом іншим обвинуваченим суд продовжив тримання під вартою. Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів.

Суд встановив, що події відбулися 13-го березня 2015-го року. У цей день троє обвинувачених, які їхали на автомобілі Ауді, що належить В., на грунтовій дорозі між селами Кихті та Рижів перестріли потерпілого, який їхав сам на власній «Ниві». Між чоловіками, двоє з яких були добре знайомі з потерпілим, на грунті особистих неприязиних відносин виник конфлікт, в результаті якого троє побили потерпілого, зв′язали руки  ременем, завантажили до багажника його ж автомобіля та вже двома машинами поїхали у безлюдне місце. У полі  чоловіка продовжили нещадно бити. Усі удари наносилися руками,  ногами  та не менше шести ударів лопатою, зокрема, по голові та обличчю. Як встановила судмедекспертиза, смерть П. настала внаслідок відкритої черепно-мозкової лицевої травми.  Аби приховати сліди злочину, уже мертвого чоловіка закопали, а його автомобіль відігнали  та спалили у лісосмузі.

Про місце, де заховане тіло потерпілого, та обставини скоєння двох особливо тяжких злочинів повідомив обвинувачений О. – наймолодший з трьох, якому на той час було лише 23 роки. Він та обвинувачений П. надавали покази у суді, на відміну від третього. Усі троє визнали свою вину в убивстві, але не погодилися, що вони спланували його та діяли у змові – нібито хотіли просто залякати потерпілого, щоб не втручався у їхні справи. Проте суд таку позицію розцінює як спосіб уникнути максимального  покарання. Під час скоєння злочину усі троє перебували у стані алкогольного сп′яніння, що судом визнано як обставину, яка обтяжує покарання.

 

Чому справу розглядали так довго?

Справу розглядали в судах понад 8 років. Її слухали у Лугинському райсуді та у Бердичівському міськрайонному суді кількома складами суддів, у тому числі судом присяжних. У 2019-му році, коли розгляд було майже завершено, сторона захисту запросила проведення ще однієї експертизи. У цей час один із суддів колегії пішов у відставку – і справу, згідно закону, почала слухати спочатку інша колегія суддів. Крім того, на строки розгляду справи вплинули інші як об′єктивні, так і суб′єктивні обставини. Зокрема, засідання часто відкладалося з причин, пов′язаних з пандемією коронавірусу, повномасштабного вторгнення рф в Україну (повітряні тривоги,  відключення електроенергії), недоставлення обвинувачених в судове засідання конвойною службою, а також нестачею необхідної кількості суддів, через що члени суддівської колегії мають велику навантаженість іншими справами. Крім того, засідання відкладалися через неявку учасників справи, яких у провадженні майже два десятки і переважна більшість проживають в інших населених пунктах.

Матеріали справи склали 13 томів. Суд ретельно дослідив усі докази, допитав двох потерпілих – це дружина та дочка убитого, свідків, двох обвинувачених, експерта. У результаті суд дійшов висновку, що мотивом убивства були особисті неприязні відносини обвинуваченого П. з потерпілим, а саме убивство скоєне усіма трьома обвинуваченими з особливою жорстокістю, за попередньою змовою. Також усі троє причетні до угону автомобіля.

 

Чому обвинуваченим суд призначив різне покарання?

Призначаючи покарання обвинуваченому О. у виді 15-ти років позбавлення волі, суд взяв до уваги те, що про таке покарання просила сторона обвинувачення, також обвинувачений єдиний з трьох, хто вказав  на місце поховання тіла убитого, що значно допомогло слідству.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області