flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У резонансній справі про убивство майстра лісу суд вийшов до нарадчої кімнати для ухвалення вироку

13 вересня 2023, 16:17

Суд завершив розгляд кримінального провадження та вийшов до нарадчої кімнати для ухвалення вироку щодо  трьох обвинувачених, яким інкриміновано умисне убивство, скоєне з особливою жорстокістю, за попередньою змовою групою осіб (п.4,12 ч.2 ст. 115 ККУ) та угон, скоєний за попередньою змовою групою осіб із застосуванням насильства (ч. 2 ст. 289 ККУ).

Йдеться про резонансне  убивство майстра лісництва, яке сталося у 2015-му році  у тодішньому Чуднівському районі. За матеріалами справи, троє чоловіків на грунті попередніх конфліктів змовились про убивство чоловіка: виманили його  з дому, побили, зв′язали руки, у багажнику його автомобіля відвезли у поле між селами і там закопали. Після цього  відігнали автомобіль потерпілого в інше місце і спалили.

Справу слухали три склади суду у двох судах.  13-го вересня у Бердичівському міськрайонному суді відбулося останнє судове засідання, у яке з′явилися прокурор,  одна з двох потерпілих, представник потерпілої, троє адвокатів, а також доставлені під конвоєм троє обвинувачених,  які перебувають під  вартою. Під час судових дебатів прокурор зазначив,  що  вказана під час досудового  розслідування кваліфікація злочинів знайшла своє підтвердження під час судового розгляду щодо обставин, мотиву,  часу,  місця та способу їх вчинення усіма трьома обвинуваченими. В основу обвинувачення  лягли покази одного з них, на той час 22-річного О., який показав місце, де закопали тіло убитого, вказав на роль кожного з обвинувачених у скоєнні злочинів, що прокурором розцінєються як сприяння слідству і разом зі щирим каяттям визнається як пом′якшувальна обставина. Щодо двох інших обвинувачених покурор таких обставин не виявив, а таким,  що обтяжує покарання, назвав скоєння злочину у стані алкогольного сп′яніння. Прокурор просив суд застосувати покарання у виді позбавлення волі: щодо обвинуваченого О. – 15  років з конфіскацією майна, щодо обвинувачених П. та  В. – довічне  позбавлення  волі з конфіскацією майна.

Потерпіла (дружина загиблого) та  представник іншої потерпілої (дочки загиблого) просили суд покарати усіх трьох найсуворіше.

Усі троє обвинувачених визнали свою вину, проте зазначили, що не мали на меті убивати потерпілого, а хотіли лише налякати його. У скоєному чоловіки розкаялися та просили вибачення у потерпілих.

Адвокат обвинуваченого В. просив суд виправдати усіх трьох обвинувачених за статтею  про  угон, оскільки вважає, що такого не було, а мало місце лише знищення автомобіля  з метою приховати злочин. Щодо свого підзахисного заявив, що той не вступав у змову про вбивство, а був лише водієм, який випадково став співучасником, відтак просив суд не  застосовувати до  нього максимальної міри покарання. 

Адвокатка обвинуваченого П. заперечила проти кваліфікації дій її підзахисного що стосується убивства, вважає, що він не мав ані умислу, ані мотиву,  та просила суд призначити остаточне покарання у виді 10  років позбавлення волі.

Захисник обвинуваченого О. наголосив на тому, що  його підзахисний єдиний з трьох не мав конфліктів з потерпілим, просив суд врахувати його щире каяття, співпрацю зі слідством, надання показів під час судового розгляду та призначити остаточне покарання  - 15 років позбавлення волі. А оскільки до О. можливо застосувати так званий закон Савченко, зарахувати його перебування  в СІЗО  з березня 2015-го року по нині у перерахунку 1 день за 2  та звільнити з-під варти у залі суду.

Колегія у складі трьох суддів вийшла до нарадчої кімнати, щоб ухвалити справедливе та законне рішення. Проголошення вироку призначене на  11:30 22-го вересня 2023-го року.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області