flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав мешканця Попільнянщини винним в убивстві односельця та присудив йому 12 з половиною років позбавлення волі

04 вересня 2023, 16:11

Бердичівський міськрайонний суд завершив розгляд кримінального провадження  стосовно 28–річного мешканця Попільнянської громади та ухвалив вирок, яким визнав чоловіка винним в угоні мотороллера (ч. ст. 289 ККУ), у вчиненні крадіжок з проникненням до житла (ч. 3 ст. 185 ККУ), в умисному вбивстві односельця (ч. 1 ст. 115 ККУ) та призначив покарання: 5 років, 4 роки та 11 років позбавлення волі відповідно. Враховуючи те, що чоловік уже відбуває покарання за вчинення іншого злочину, суд призначив остаточний термін до відбування покарання – 12 років і 6 місяців.

Як встановив суд, обвинувачений Г. у 2018-му році з гаража свого сусіда у селі Паволочі угнав мотороллер. Вже наступного 2019-го року чоловік двічі проник до одного й того ж будинку, зламавши грати на вікнах, та викрав спочатку електрообігрівач, а потім супутниковий ресивер. Того ж року він скоїв убивство свого приятеля, до якого нібито прийшов допомогти  порубати дрова. Експерти встановили, що потерпілому завдано не менше двох ударів сокирою по голові. Після скоєного обвинувачений пішов додому, але згодом повернувся, вклав уже померлого сусіда у ліжко, викрав з його гаманця 1200 гривень, після чого поїхав до Києва.

Свою вину у вчиненні інкримінованих злочинів обвинувачений визнав частково.  Призначаючи покарання, суд врахував тяжкість скоєних кримінальних правопорушень,  серед яких тяжкі та особливо тяжкий злочини, та особу обвинуваченого, який раніше судимий, не працював, за висновками експертів схильний до агресивності та викривлення морально-етичних норм; скоєння злочинів у стані алкогольного сп′яніння, а також запропоновану учасниками  міру покарання та стан здоров′я обвинуваченого (чоловік має інвалідність, пов′язану з глухотою). Варто зазначити, що під час судового розгляду суд вжив усіх заходів для забезпечення рівного доступу обвинуваченого з інвалідністю до здійснення правосуддя.

Упродовж 30 днів вирок може бути оскаржений в апеляційному суді. До набрання вироку законної сили, але не довше 60 днів, обвинувачений продовжуватиме перебувати під вартою.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області