flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У резонансній справі про розтрату та привласнення резервного палива Бердичівської громади розпочався судовий розгляд

14 липня 2023, 11:38

У Бердичівському міськрайонному суді розпочався судовий розгляд по суті кримінального провадження по обвинуваченню першого заступника та заступника бердичівського міського голови, а також керівника комунального підприємства, яких обвинувачено у привласненні, розтраті або заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені у особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 ККУ). Одного з посадовців також обвинувачено у зловживанні владою або службовим становищем, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам чи громадським інтересам (ч. 1 ст. 364 ККУ). 

Йдеться про розтрату автомобільного палива зі стратегічного матеріального резерву Бердичівської громади під час воєнного стану, яку було виявлено навесні 2022-го року. Потерпілою стороною у справі визнано Бердичівську міську раду.

У судовому засіданні прокурор оголосив обвинувальний акт, а також цивільний позов, у якому просить стягнути з трьох обвинувачених на користь громади солідарно майже 1 млн 250 тис. грн матеріальної шкоди.

Жоден з обвинувачених своєї вини в інкримінованих йому злочинах, а також цивільного позову не визнає.  Обвинувачений А. виступив у суді з розлогою вступною  промовою, у якій підтвердив цю позицію. Усі троє обвинувачених погодились надавати покази у суді. Заслухавши думки учасників справи, суд встановив порядок дослідження доказів, відповідно до якого спочатку відбудеться допит двох обвинувачених–посадовців міської ради, потім  -  дослідження письмових доказів, допит свідків, допит третього обвинуваченого, після чого проведуть судові дебати.

У наступному засіданні суд планує допитати двох обвинувачених.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області