flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що бердичівляни знають про Конституцію України? Працівники суду провели опитування серед громадян

29 червня 2023, 09:39

28-го червня, у День Конституції України, працівники Бердичівського суду провели бліц-опитування серед населення «10 фактів про Конституцію України». За мету поставили привітати зі святом пересічних бердичівлян, нагадати їм про права та обов′язки як громадян держави, а також звернутись до історії створення Основного закону України, яка містить чимало цікавих фактів  та цифр. Кожен, хто погодився пройти опитування, отримав символічний подарунок – блакитно-жовтий прапорець з гербом України. 

Для бліц-опитування працівники суду вийшли на вулицю. Респондентами обирали звичайних перехожих, які проходили повз приміщення суду. Більшість людей з цікавістю поставилися до пропозиції перевірити свої знання про Основний закон України та його створення.  Були навіть такі, хто потім брав анкету із собою, щоб закріпити знання про Конституцію або ж провести таке опитування у колі сім′ї.

 

Як показав результат, опитані бердичівляни мають непогані знання про Конституцію України, про свої права та обов′язки, якими є: захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність України; шанувати державні символи України; сплачувати податки та збори; не заподіювати шкоду природі та культурній спадщині; неухильно додержуватися Конституції України. Більш складними виявилися питання, не пов′язані зі змістом Основного закону. Так громадянам було цікаво з′ясувати, що  Конституцію України писали 6 років, загалом було запропоновано 15 проєктів, а слово Україна згадується у тексті 451 раз. Останнє питання стосувалося безпосередньо суду. На жаль, більшість респондентів не змогли відповісти правильно про те, що саме суд захищає усі права та свободи громадян, прописані в Основному законі.

   

        Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області