flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У рубриці «Варто знати»: що таке спрощене позовне провадження?

24 травня 2023, 12:33

Позовне провадження – це вид провадження у судовому процесі, у якому розглядається спір двох сторін (позивача та відповідача), який виникає з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин.

Позовне провадження може бути загальним або спрощеним. Останнє суттєво економить час та ресурси учасників спору.

Заявити клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного провадження позивач має право окремо при подачі заяви або ж у ній самій.  Проте такий розгляд допускається стосовно не усіх справ.

У порядку спрощеного позовного провадження відповідно до ч.4 ст. 19 ЦПК України розглядаються справи:

1) малозначні;

2) що виникають з трудових відносин;

3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд;

4) справи незначної складності та інші справи, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Малозначними справами є:

  • справи, у яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2023 рік це 268 400 гривень);
  • справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( 671 000 гривень);
  • справи щодо аліментів, якщо вимоги не пов’язані із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства);
  • справи про розірвання шлюбу;
  • справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( 671 000 гривень).

Як визначається ціна позову, зазначено у ст. 176 ЦПК України.

За якими правилами позовного провадження - загального чи спрощеного буде розглядатися справа, суддя зазначає в ухвалі про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження.

Справу в порядку спрощеного провадження суд може розглядати без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, якщо будь-яка зі сторін не заявила клопотання про інше. Якщо ж таке клопотання є або з власної ініціативи суд розглядає справу в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їхні усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться. 

Якщо позивач хоче змінити предмет або підстави позову, він повинен подати відповідну заяву не пізніше ніж за 5 днів до початку першого судового засідання, за умови  розгляду справи  з викликом сторін. Збільшити або зменшити розмір позовних вимог позивач може до початку першого судового засідання.

Якщо ж  розгляд  справи відбувається без виклику сторін, то збільшити або зменшити розмір позовних вимог, змінити предмет або підстави позову позивач може протягом 30-ти днів з дня відкриття провадження у справі.

Справи у порядку спрощеного провадження розглядаються протягом розумного строку, але не більше 60-ти днів з дня відкриття провадження.

 

              Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області