flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Приємна знахідка чи крадіжка? Або як не втрапити у кримінал, знайшовши чужу річ

29 грудня 2022, 13:52

Бердичівський міськрайонний суд виніс ухвалу про визнання винним у крадіжці, скоєній у період воєнного стану, та призначив покарання - 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном 1 рік 31-річному бердичівлянину, який знайшов на вулиці банківську картку та розрахувався нею за покупки.

Загальний розмір шкоди, яку чоловік завдав власниці банківської картки, склав трохи більше 2,5 тисяч гривень – саме стільки він витратив чужих коштів на придбання товарів у аптеці та трьох магазинах трохи більше як за годину часу.

Свою вину у скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, обвинувачений визнав, щиро покаявся та уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Також угодою визначене узгоджене покарання. Суд угоду затвердив та постановив визнати винним 31-річного бердичівлянина у крадіжці, скоєній в умовах воєнного стану; призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років та звільнити від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік, якщо він протягом цього часу не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов'язки.

Вирок може бути оскаржений у 30-ти денний термін.

Чому знахідку кваліфікували як крадіжку?

За юридичним визначенням крадіжка – це таємне викрадення чужого майна. Викрадення завжди полягає в активній поведінці винної особи, спрямованій на незаконне та безоплатне вилучення чужого майна поза волею його власника чи власниці. От і виходить, що чоловік без відома власниці знайденої ним банківської картки привласнив її кошти, витративши їх на покупки. Зважаючи на розмір суми за таке діяння передбачена не адміністративна, а кримінальна відповідальність.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області