flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловіка з Бердичівського району засуджено за розповсюдження матеріалів, у яких містяться публічні заклики до агресивної війни

10 листопада 2022, 09:13

У підготовчому судовому засіданні Бердичівським міськрайонним судом  Житомирської області  було розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню громадянина України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 436 КК України (пропаганда війни).

Досудовим розслідуванням встановлено, що  Я. знаючи про блокування доступу до російської соціальної мережі «Однокласники» на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 15.05.2017 № 133 та продовженого на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14.05.2020, затвердженого Указом Президента України від 14.05.2020 № 184, використовуючи спеціалізовану програму «VPN» для обходу блокування, умисно, цілеспрямовано, достовірно усвідомлюючи про публічно комунікативний характер даної соціальної мережі через можливість поширення інформації через всесвітню мережу «Інтернет» серед невизначеного кола осіб, користувався власною сторінкою у соціальній мережі «Одноклассники» ознайомлювався з різними матеріалами та поширював їх.

Зокрема, Я., в порушення вимог Резолюції Генеральної Асамблеї ООН №110 (II) від 03.11.1947 «Про заходи, що повинні вживатися проти пропаганди та розпалювачів нової війни», ст. 68 Конституції України, абз. ст. 2 Закону України № 1296-ІV від 20.11.2003 «Про захист суспільної моралі», діючи умисно та з ідеологічних мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, маючи на меті розповсюдження невизначеному колу осіб, після ознайомлення зі сторінки користувача даної соціальної мережі під ніком «Татьяна Кучерявенко», публікацію розміщеною нею 14.04.2021, під назвою «ЗАЧИСТИМ Украйну за сутки! Новое заявление Жириновского», виник злочинний умисел, направлений на розповсюдження через мережу Інтернет матеріалів, у яких містяться публічні заклики до агресивної війни.

При цьому Я., будучи активним користувачем мережі Інтернет та достеменно обізнаним з особливостями функціональних можливостей соціальної мережі «Одноклассники», вподобав текстову інформацію вищевказаної публікації та з ідеологічних мотивів вирішив її поширити на своїй особистій сторінці.

Внаслідок зазначених дій Я., вказана публікація була розповсюджена та візуально сприйнята 15 його підписниками і 96 друзями у вигляді їх оповіщення, у зв’язку з чим по даний період мала можливість ознайомитись невстановлена кількість користувачів соціальної мережі «Одноклассники».

Кримінальна відповідальність за злочин, у вчиненні якого обвинувачується Я., передбачена ст. 436 КК України - розповсюдження матеріалів, у яких містяться заклики до агресивної війни.

Між прокурором та підозрюваним Я. укладено угоду про визнання винуватості.

Вироком суду затверджено угоду про визнання винуватості, прийнято рішення про винуватість  Я. у скоєнні злочину, передбаченого ст. 436 КК України, та призначено йому узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі на строк 02 (два) роки. На підставі ст. 75 КК України звільнено Я. від відбування покарання з випробуванням протягом  01  року  06  місяців іспитового строку, якщо він протягом визначеного судом строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов'язки.На підставі ст. 76 КК України зобов'язано Я. періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Протягом 30 днів на вирок може бути подано апеляційну скаргу.

                                                                       Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області