flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не винуватий я – колишній убивця не переконав Феміду, що не чіпав працівника колонії

09 вересня 2022, 11:42

Не винуватий я – колишній убивця не переконав Феміду, що не чіпав працівника колонії

Суд поставив крапку в історії з побиттям молодшого інспектора виправної колонії №70. Вину засудженого, якому інкримінували цей злочин, було повністю доведено.

Встановлено, що 06 липня 2021 року обвинувачений, який відбував у «сімдесятці» покарання за умисне вбивство, проігнорував законну вимогу співробітника установи залишити приміщення камери для проведення там обшуку. Натомість ударив інспектора кулаком по обличчю та зірвав із форменого одягу бодікамеру, яка у подальшому пошкодилась і позбавила слідство важливого доказу – відеозапису події.

Це дещо ускладнило з`ясування її обставин на суді, адже обвинувачений та потерпілий (кожен – зі своїми свідками) обстоювали прямо протилежні позиції. Перший переконував, що інспектора він і пальцем не чіпав, і що упав той сам. Другий розповідав, що замість виконати вимогу про неперешкоджання проведенню обшуку засуджений його ударив та втік.

Під час оцінки почутого й дослідженого суд зважав на те, що усі показання є суб`єктивними і покликаними сприяти одній зі сторін. Тому в першу чергу брав до уваги докази, що мали об`єктивне джерело походження. Це висновок судмедекспертизи і показання судового експерта із 25-річним стажем роботи. Ними достеменно встановлено, що потерпілий дістав тілесні ушкодження у виді закритої черепно-мозкової травми та синця на щоці, які виглядали би по-іншому, якби утворились внаслідок «самостійного падіння». Інші ж докази засвідчили, що в час отримання цих ушкоджень поряд з інспектором перебувала тільки одна особа – обвинувачений. Його позицію про «не бив» суд розцінив як намагання уникнути кримінальної відповідальності.

За скоєння злочину, передбаченого частиною другою статті 345 КК України, чоловіку призначено 2 роки ув`язнення. З урахуванням невідбутої частини покарання за попереднім вироком він проведе у місцях позбавлення волі чотири роки.

Вирок іще не набрав законної сили.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області