flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запобіжний захід посадовцю міськради за підозрою у розтраті дизпалива Бердичівської громади

26 серпня 2022, 09:09

Запобіжний захід посадовцю міськради за підозрою у розтраті дизпалива Бердичівської громади

Суд розглянув і задовольнив клопотання поліції про застосування запобіжного заходу у виді особистого зобов’язання та відсторонення  від посади  першого заступника Бердичівського міського голови. Посадовця підозрюють у злочині, передбаченому частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України.

З матеріалів клопотання стало відомо, що у березні цього року в підозрюваного виник умисел на незаконне заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем. Ідеться про дизельне паливо Бердичівської територіальної громади, що призначалося для задоволення її потреб в умовах воєнного стану. 

З метою реалізації злочинного задуму заступник мера начебто вступив у змову із начальником міської комунальної аварійно-рятувальної служби, якому надав вказівку скласти фіктивний договір зберігання та акт приймання-передачі понад 82 тис. л дизпалива до приватного підприємства. Проте фактично, за версією досудового слідства, паливо було завезено до третьої фірми без укладення будь-яких офіційних документів з метою використання у власних цілях. Слідство виявило недостачу понад 32 тис. л дизпалива на суму в понад мільйон гривень, що є особливо великим розміром збитків.

Необхідність застосування до посадовця запобіжного заходу було обґрунтовано наявністю ризиків перешкоджання кримінальному провадженню, незаконного впливу на свідків, переховування від органу досудового розслідування. Суд застосував до підозрюваного особисте зобов’язання строком до 18 жовтня, поклавши наступні обов’язки:

- прибувати за кожною вимогою слідчого до поліції;

- повідомляти слідчого, прокурора або суд (залежно від стадії кримінального провадження) про зміну місця свого проживання; 

- не відлучатися за межі Житомирської області без  дозволу слідчого, прокурора чи суду;

- здати на зберігання до поліції паспорт (паспорти) громадянина України для  виїзду за кордон. 

Підозрюваному роз’яснено, що, у разі невиконання вищезазначених вимог, до нього може бути застосовано більш суворий запобіжний захід, а також накладено грошове стягнення.

Підозрюваний відсторонений від посади першого заступника Бердичівського міського голови строком до 18.10.2022.

Ухвала слідчого судді  про обрання запобіжного заходу не підлягає оскарженню, її повний текст буде проголошено 29.08.2022.

Ухвала слідчого судді  про відсторонення від посади, може бути оскаржена безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п’яти днів з дня оголошення  та набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано, її повний текст буде проголошено 29.08.2022.

 

                                                             Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області