flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо суспільно цікавих справ початку липня

08 липня 2022, 14:33

Публікуємо оглядову інформацію щодо суспільно цікавих справ Бердичівського міськрайонного суду, засідання в яких відбулись протягом першого тижня липня.

«Воєнні» крадіжки

Ухвалено чергові два вироки за таємні викрадення чужого майна, вчинені під час воєнного стану. У першому випадку злочин скоїла 53-річна раніше не судима жінка: 16.04.22 близько 23.00 вона «узяла» мобільний телефон сусіда вартістю під 4 тис. грн, коли той вийшов з оселі на перекур. Потерпілий не наполягав на суворому покаранні, обвинувачена визнала вину – суд призначив 5 років позбавлення волі з півторарічним іспитовим строком. У другому випадку на чуже майно зазіхнув 34-річний чоловік, також раніше не судимий - 22.04.22 близько четвертої ранку викрав акумулятор із припаркованої у дворі ВАЗівки. Молодик уклав угоду з прокурором про визнання своєї винуватості, суд її перевірив та затвердив, призначивши погоджене сторонами покарання - 5 років ув’язнення із встановленням двох років іспитового строку.

Вирок не за горами

Завершено розгляд кримінального провадження за фактом крадіжки понад 20-ти тисяч гривень із офісу благодійної організації «Кармель», що мало місце у жовтні 2020-го. Злочин ставлять у вину 37-річній раніше судимій бердичівлянці. В останньому слові жінка просила не позбавляти її волі, розкаялась та запевнила, що відшкодує усі збитки. Прокурор вважала за можливе покарати обвинувачену п’ятьма роками ув’язнення із звільненням від його реального відбування та призначенням трьох років умовно. Що вирішить суд, стане відомо наступного тижня.

Убив лавкою?

Триває з’ясування обставин смерті засудженого, яка сталась на початку 2022 року у виправній колонії №70. За версією досудового слідства, чоловіка вбив співкамерник, нанісши йому два удари по голові дерев’яною лавкою з металевою основою, зірваною з підлоги в камері. У попередніх засіданнях було допитано усіх свідків та вивчено письмові докази, а цього тижня заслухали судмедексперта: з’ясовували в нього час смерті в’язня, механізм нанесення ударів та можливість вижити за своєчасного надання допомоги. У наступне засідання за клопотанням прокурора для допиту викликатимуть слідчого.

Продовжено попереднє ув’язнення

Трьох обвинувачених у вбивстві майстра лісу, яке сталось у 2015-му році на Чуднівщині, триматимуть під вартою іще 60 діб. Адвокати просили домашній арешт, бо «підзахисні уже довгий час у СІЗО, і ризики відтоді зменшились», проте суд відхилив ці доводи, наголосивши, що саме за ініціативи сторони захисту цю справу вчергове розглядають з початку: вкотре слід допитувати одних і тих самих свідків, повторну явку яких дедалі важче забезпечувати. Крім того, «з'явилися нові ризики, які виправдовують тримання під вартою, а саме військова агресія проти України, що суттєво обмежує можливості … здійснення контролю за поведінкою осіб в умовах домашнього арешту, а також якісно погіршує криміногенну обстановку», - із постанови суду про продовження строку тримання в СІЗО. 

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області