flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водію, котрий смертельно травмував підлітка, оголосили вирок

01 липня 2022, 15:29

Першого липня суд постановив вирок кермувальнику «Газелі», котрого звинувачували у наїзді на неповнолітнього та залишенні його без допомоги, внаслідок чого юнак помер. Події сталися у грудні 2020 року на центральному ринку міста.

Як розглядали справу

За рік і три місяці, протягом яких тривало судове слідство, було призначено більше 20-ти засідань, під час яких допитали півтора десятка свідків, дослідили кілька томів письмових матеріалів, заслухали показання обвинуваченого, рідних загиблого, судмедексперта. Також призначали додаткове автотехнічне дослідження і поки 4 місяці чекали висновків, судовий процес був «на паузі». Крім того, низку засідань відкладали через неявку сторін (під час воєнного стану) та за клопотаннями захисника і прокурора. А наприкінці розгляду останній попросив час для підготовки зміненого обвинувачення.  

Що вирішив суд

За наслідками повного, всебічного та об’єктивного судового розгляду водія визнано винним у правопорушеннях, передбачених ч. 2 ст. 286 та ч. 1 ст. 135 КК України. За сукупністю скоєного йому призначено 4 роки 6 місяців ув’язнення із позбавленням права керувати транспортними засобами. Додаткове покарання підлягатиме виконанню після відбуття основного.

Під час обрання виду й розміру кари було враховано характер і тяжкість вчиненого й дані про особу обвинуваченого. Відомо, що він раніше не судимий, позитивно характеризується, працює неофіційно, доглядає за непрацездатною хворою матір’ю, оплачує навчання сина, після початку повномасштабної війни (28.02.22) уклав договір із місцевим хлібозаводом на безкоштовне перевезення хлібобулочної продукції. Також  узято до уваги наявність пом’якшувальних обставин (щире каяття, добровільне часткове відшкодування завданої шкоди), позицію потерпілих щодо максимально суворого покарання, непоправність наслідків скоєного у виді смерті молодого хлопця і конкретні обставини справи, серед яких – поведінка самого загиблого (у темну пору доби, в темному одязі у стані сильного алкосп’яніння лежав посеред дороги в неосвітленому місці).

Про відшкодування шкоди

Вирішуючи цивільний позов, суд виходив із засад розумності, виваженості та справедливості і брав до уваги обґрунтованість заявлених потерпілими вимог. За вироком суду, обвинувачений має відшкодувати батькам загиблого 300 тисяч моральної і 30 тисяч матеріальної шкоди з урахуванням тієї суми, яку вже сплатив їм до завершення розгляду.

Позов сестри юнака залишено без розгляду: відповідно до законодавства моральна шкода, завдана смертю особи, відшкодовується її чоловіку (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також тим, хто проживав з нею однією сім'єю. Встановлено, що останні кілька років сестра жила в іншому місті, тому не має права на компенсацію шкоди.

Вирок іще не набрав законної сили та протягом 30-ти днів може підлягати оскарженню. До набуття судовим рішенням чинності до обвинуваченого не застосовано запобіжного заходу, зважаючи на відсутність у сторін відповідних клопотань.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду