flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судове продовження історії про сім’ю, де торік вітчим побив падчерку

24 червня 2022, 09:50

Суд задовольнив позов виконкому однієї з сільських рад Бердичівщини про відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав, а також про стягнення з них аліментів.

Позовні вимоги обґрунтовувались тим, що подружжя не має постійного місця проживання, веде кочівний спосіб життя, офіційно не працює, зловживає спиртним та не займається вихованням трьох дітей віком 7, 9 та 12 років. Відповідачі усе це заперечували й були проти, аби в них відібрали синів і доньку (спільна дитина у подружжя одна).

Перед вирішенням питання про долю малолітніх суд ретельно проаналізував норми сімейного права та матеріали провадження і дійшов до висновку, що відповідачі тривалий час ухиляються від виконання батьківських обов'язків, а подальше перебування у сім’ї становитиме небезпеку для дитячого життя і здоров'я. Це є однією з передбачених законом підстав для відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав.

Дана сім’я потрапила у поле зору соцслужб і поліції понад рік тому: було зафіксовано, що подружжя пиячить, влаштовує сварки, не стежить за порядком у часто змінюваних місцях проживання, не турбується про дітей. Братики і сестричка були без належного догляду й харчування, рідко відвідували школу, не мали потрібного для навчання приладдя, а також одягу відповідно до сезону – дітей поставили на облік як таких, котрі опинились у складних життєвих обставинах.

Також відомо, що минулої осені під час чергової сварки чоловік спочатку побив дружину (вона опинилась у лікарні), а за кілька днів двічі вдарив кулаком по обличчю малолітню падчерку, бо та відмовлялась іти жити до іншого села. За нанесення дитині тілесних ушкоджень вітчима засудили до громадських робіт, а соцслужба після проведення оцінки рівня безпеки дітей встановила рівень "дуже небезпечно".

З матеріалів справи випливає, що після випадку з побиттям дівчинку та її братиків на піставі рішення виконкому сільради забрали з сім’ї. Двома старшими дітьми опікуються родичі, меншого влаштовано до центру реабілітації. Батьки ж відтоді не цікавилися долею малих і не зробили жодних кроків для їх повернення чи створення належних умов проживання.

Враховуючи вищевикладене, суд постановив відібрати дітей у батьків та зобов’язати останніх сплачувати на кожну дитину до досягнення ними повноліття аліменти розміром 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Кошти надходитимуть на особистий банківський рахунок кожного з дітей.

Рішення суду іще не набрало законної сили.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області