flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Куріння шкодить не лише здоров’ю, а й сімейному бюджету – урок для школярів та їхніх батьків

23 червня 2022, 10:10

Оштрафовано бердичівлянку, чия неповнолітня дочка палила цигарки у громадському місці. Правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 175 КУпАП, зафіксували у травні цього року по вул. Вінницькій, і так як дівчина не досягла віку, з якого настає адмінвідповідальність, протокол було складено на маму – за неналежне виконання батьківських обов’язків.

До суду вони прийшли удвох: 15-річна школярка і 36-річна матуся. Перша підтвердила, що курила на вулиці «Мальборо», друга визнала, що не забезпечила дитині достатнього виховання. Після дослідження усіх доказів суд визнав молоду жінку винною у проступкові, передбаченому ч. 3 ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення.

До уваги усіх батьків та осіб, які їх замінюють! Частина третя статті 184 КУпАП містить пряму вказівку на батьківську відповідальність у випадку, якщо діти віком 14-16 років скоїли будь-яке адмінправопорушення. Розмір грошового стягнення - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

У даному випадку матуся має сплатити 850 гривень штрафу за доньчине куріння як прояв незабезпечення належних умов виховання. А дівчина, у разі наступних правопорушень, скоро й сама зможе відповідати перед законом: за кілька місяців їй буде 16-ть.

Протягом десяти днів постанова суду може підлягати оскарженню.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області