flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засекречене слухання? Не пустили журналіста?- що насправді відбулось на засіданні «про бердичівське паливо»

23 червня 2022, 09:47

Відомості про розгляд клопотань слідчих органів суд зазвичай не висвітлює, аби не зашкодити розпочатим досудовим розслідуванням та не порушувати таємницю слідства.

Однак, з огляду на значний суспільний резонанс і поширення у ЗМІ та в соцмережах неточної інформації, вважаємо за потрібне надати роз’яснення щодо засідання «про бердичівське паливо», яке відбулось 14.06.2022 р. Слідчий суддя розглядала клопотання поліції про накладення арешту на майно, а саме на 77, 118 літрів палива, визнаного речовим доказом у кримінальному провадженні за ознаками правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191 КК України.

За наслідками розгляду було відмовлено в задоволенні клопотання: слідчий не вказав у ньому та не довів у засіданні, що існують законні підстави, у зв’язку з якими слід здійснити арешт майна, і що обмеження права власності на паливо буде розумним та співмірним по відношенню до мети кримінального провадження.

Повний текст ухвали слідчого судді було оголошено 16.06.2022, так як рішення через свою складність потребувало часу для написання. Протягом п’яти днів його можна оскаржити.

Інформацію про справу «засекретили»?

Тепер про «недоступність» інформації про це засідання, на яку у своїй публікації з поданням скриншоту із сайту нашого суду вказує місцеве видання «Ріо-Бердичів». Нагадуємо про певні правила відображення даних про суть справ та їх учасників на судових сайтах:

У відповідності до ч. 7 ст.7 ЦПК України, ч. 8 ст. 10 КАС України, ч. 8 ст.8 ГПК України, ч. 2 ст. 27, ст.222, ст. 246 та ст. 517 КПК України на веб-сторінці суду сторони процесу та суть справи не відображаються у справах:

  • якщо обвинуваченим є неповнолітній;
  • про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи;
  • де є необхідність запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи;
  • про усиновлення;
  • про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю;
  • про клопотання у порядку Кримінального процесуального кодексу України, які розглядає слідчий суддя;
  • де скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора;
  • де розгляд відбувається у закритому судовому засіданні;
  • де заборона оприлюднення встановлена постановою слідчих органів.

Як бачимо, у випадках із клопотаннями, що надходять в порядку КПК України, відображенню на сайті підлягають лише номер справи, дата, час, місце розгляду, склад суду, форма судочинства тощо – і усі ці дані було оприлюднено.  

Не можна розголошувати таємницю слідства

Далі розберемося з тим, чому представнику згаданого вище видання не дозволили «побачити ситуацію зсередини». Як зазначає у статті сам журналіст, він дізнався про засідання випадково і не потрапив на його початок – зайшов до зали посеред слухання. Учасники справи, зокрема прокурор, вказали про небезпеку розголошення даних слідства у разі присутності на засіданні сторонніх осіб.

Звертаємо увагу, що кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито, але у низці випадків слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення провадження у закритому судовому засіданні. Одним із таких випадків і є той, коли відкритий розгляд може призвести до розголошення охоронюваної законом таємниці, до числа яких належить і таємниця досудового розслідування.

Також нагадуємо працівникам ЗМІ про необхідність завчасного прибуття на судове засідання, дотримання правил поведінки у ньому та можливість дізнатися необхідну інформацію у прессекретаря суду.

І наостанок…

Ситуацію із паливом нині розслідують правоохоронці – давайте не будемо їм заважати, вигадуючи власні версії, «призначаючи» винних та нарікаючи на «негласність» розгляду, якого іще навіть немає.

У разі надходження даної справи на розгляд ми обов’язково Вас про це повідомимо. Адже бердичівський суд працює відкрито й завжди готовий надавати інформацію, що перебуває у його розпорядженні.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області