flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувачений у смертельному травмуванні підлітка готуватиметься до останнього слова

23 червня 2022, 09:38

Завершено встановлення обставин смертельного наїзду на неповнолітнього та залишення його в небезпечному для життя стані, що мало місце наприкінці 2020 року на центральному ринку Бердичева.

У правопорушеннях, передбачених частиною другою статті 286 та частиною першою статті 135 КК України, обвинувачено водія «Газелі», котрий близько четвертої ранку 27 грудня їхав на ринок підготувати торгове місце для роботи. За даними досудового розслідування, чоловік скоїв наїзд на юнака, котрий лежав на проїзній частині, переніс його до торгового прилавка і залишив без допомоги

Додаткова експертиза і зміна обвинувачення

Під час розгляду провадження встановили, що травмування відбулось на неосвітленій ділянці дороги і що в той момент у вантажівки не світилися фари, хоча вона була технічно справною (це підтвердила експертиза). За словами обвинуваченого, вдома перед виїздом усе перевіряв: фари працювали і він не міг забути їх включити.

Також нагадаємо, що суд призначав додаткове автотехнічне дослідження, після висновків якого у прокурора виникла потреба змінити обвинувачення. У нещодавньому засіданні було оголошено оновлений текст обвинувального акта. Ним водію ставлять у вину ті ж самі правопорушення, що й раніше, а змінено лише номери пунктів правил дорожнього руху, порушення яких призвели до наїзду на людину.

Дебати: позбавлення волі vs умовний строк

Під час завершальної стадії розгляду прокурор просив визнати кермувальника «Газелі» винним і призначити йому 5 років 2 місяці ув’язнення із 3-річним позбавленням водійського посвідчення. На думку державного обвинувачувача, суд має врахувати неповнолітній вік загиблого, відсутність вибачень перед його рідними та посткримінальну поведінку обвинуваченого (поїхав займатися своїми справами, не пішов із зізнанням до поліції тощо).

Потерпілі - батьки та сестра загиблого - наполягали на максимальному строкові позбавлення волі й повному відшкодуванні заявленої моральної та матеріальної шкоди (понад 2 млн 700 тис. грн).

Захисник обвинуваченого висловив позицію про 3 роки ув’язнення із встановленням 1,5-річного іспитового строку. Переконував, що не лише дії водія призвели до трагедії: неповнолітній теж не мав би лежати вночі у нетверезому стані на проїзній частині. Також адвокат просив врахувати, що його підзахисний раніше не судимий, має на утриманні хвору матір і сина-студента. Окрім того, він повністю визнає вину, кається, неодноразово вибачався перед потерпілими і протягом усього слідства відшкодовує шкоду: уже компенсував 130 тис. грн та збирається робити це надалі. Заявлену суму моральної шкоди сторона захисту вважає завищеною: виходячи з принципу розумності, цивільний позов слід задовольнити частково (200 тис. грн батькам і 50 тис. грн – сестрі).

Після оголошення судових дебатів закінченими обвинуваченому було надано час для підготовки до останнього слова - засідання відкладено на 29 червня 2022 року.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області