flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що буде, якщо не виконувати призначені судом громадські роботи?

10 червня 2022, 11:18

Відповідь: буде кримінальна відповідальність за ухилення від відбування покарання. У цьому мав змогу переконатись 39-річний бердичівлянин, засуджений нещодавно за те, що так і не приступив до виконання громадських робіт.

Ще у грудні минулого року суд за крадіжку покарав чоловіка працею на користь громади. Після набуття законної сили вирок був звернутий до виконання – орган пробації роз’яснив засудженому його права та обов’язки щодо відбування призначених 80-ти годин громадських робіт і попередив про відповідальність у разі їх невиконання. Однак, протягом двох місяців чоловік, не маючи жодних поважних причин,  так і не з’явився до КП «Комбінат комунальних підприємств», де мав відбувати покарання. Тож знову опинився під розслідуванням, цього разу - за ухилення від громадських робіт (правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 389 КК України).

За клопотанням прокурора, підтриманим усіма учасниками процесу, справу розглядали у спрощеному провадженні (без проведення судових засідань та виклику сторін). Обвинувачений визнав себе винним в інкримінованому проступкові та підтвердив усі обставини. Також відомо про його негативні характеристики і випадки притягнення до адміністративної відповідальності.

Зваживши на ці та інші обставини, суд дійшов до переконання про неможливість виправлення бердичівлянина без ізоляції від суспільства – за сукупністю вироків йому призначено 3 місяці та 5 діб арешту.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області