flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи потрібно водію погоджуватись на огляд на стан сп’яніння, якщо він переконаний у своїй тверезості?

26 травня 2022, 14:18

Один з кермувальників, чию справу днями розглянув Бердичівський міськрайонний суд, вважав, що за таких умов його відмова не потягне за собою жодної відповідальності – і помилився.

За матеріалами провадження, на початку цього травня по вул. Вінницькій 43-річний водій керував автомобілем «Geely», маючи ознаки наркотичного сп’яніння (зіниці очей не реагували на світло, неприродна блідість обличчя). Від проходження медичного освідування відмовився, чим порушив пункт 2.5 Правил дорожнього руху України, за що передбачено адміністративну відповідальність за статтею 130 КУпАП.

У судовому засіданні кермувальник не визнав себе винним та повідомив, що не відмовлявся від огляду на стан наркосп’яніння, однак мав намір зробити це пізніше, бо в той момент їхав з начальником у справах. На підтвердження своїх слів громадянин надав суду медичний висновок із самостійно пройденого того ж дня обстеження: стану сп’яніння не виявлено.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, суд визнав чоловіка винним у відмові від проходження запропонованого правоохоронцями огляду на стан сп’яніння. Даний факт було підтверджено відповідним направленням до медичного закладу, відеозаписами, протоколом про адмінправопорушення тощо.  

Що ж до наданого водієм висновку про його тверезість, то суд звертає увагу на те, що «за змістом ч. 1 ст. 130 КУпАП відмова від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп`яніння особи, яка керує транспортним засобом, є окремою підставою для притягнення до адміністративної відповідальності незалежно від того, тверезий водій чи ні, а тому відсутність стану сп’яніння не спростовує відмову особи від проходження відповідного огляду», - йдеться у постанові суду.   

Таким чином, чоловіку призначено штраф розміром 17 тис. грн із позбавленням права керувати транспортними засобами на один рік.

Постанова іще не набула законної сили.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області