flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд з’ясовує обставини смерті засудженого у виправній колонії №70

18 травня 2022, 11:11

Відбулось чергове судове засідання у справі щодо 37-річного уродженця Житомирщини, судимого за два умисні вбивства, якому інкримінують третє насильницьке позбавлення життя іншої людини, цього разу – співкамерника. 

За даними досудового розслідування, у ніч на 08 січня 2022 року на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин обвинувачений не менше двох разів ударив потерпілого по голові дерев’яною лавкою з металевою основою, яку зірвав з підлоги в камері, де відбував покарання. Від отриманих переломів черепа постраждалий майже одразу помер.

Крім обвинуваченого й загиблого, на час подій у камері був ще третій засуджений – цього тижня його допитали як свідка. Спочатку чоловік заявляв, що відмовляється будь-що розповідати, однак після роз’яснення суду про загрозу кримінальної відповідальності за безпідставну відмову від дачі показань, погодився розказати усе, що знає. За словами ув’язненого, того вечора близько десятої він ліг спати, «нічого не чув та не бачив». А прокинувшись, помітив потерпілого, котрий без ознак життя лежав на своєму ліжку. Потім свідок став стукати у двері й кликати адміністрацію.

Троє співробітників виправної колонії №70 також надали суддівській колегії свої свідчення. Зокрема, розповіли про обстановку, яку застали у камері; про те, чи бували між цими засудженими конфлікти; чи знаходили у них заборонені предмети; як була прикріплена до підлоги лавка та чи реально було її самотужки відірвати.

На початку червня суд продовжить встановлювати обставини смерті засудженого. Нагадаємо, що під час попереднього слухання обвинувачений також розказав свою версію подій, вину не визнав. Його дії кваліфіковано за п. 13 частини другої ст. 115 КК України (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині особою, яка раніше вчинила умисне вбивство). У разі визнання винним, чоловіку можуть присудити довічне позбавлення волі.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області