flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Призначено додаткову експертизу у справі про загибель підлітка на ринку. ФОТО

21 жовтня 2021, 12:37

Цього тижня у справі про смертельне травмування 16-річного хлопця на центральному ринку Бердичева відбувся запланований допит судового експерта.

Нагадаємо, що за даними досудового слідства, удосвіта 27 грудня 2020 року лежачого на проїзній частині юнака переїхала вантажна «Газель» під керуванням місцевого жителя, який відразу після події перемістив іще живого потерпілого до торгового прилавку і залишив без допомоги у небезпечному для життя стані. Чоловіку інкримінують правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 135 і ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України.

Як уже повідомлялось, раніше суд допитав потерпілих, обвинуваченого, усіх заявлених свідків і дослідив надані сторонами докази. З’ясувалося, що в момент наїзду на хлопця, котрий лежав у неосвітленій ділянці дороги, в «Газелі»… були вимкнені фари. Обвинувачений запевнив, що перед виїздом з дому усе перевіряв і усе працювало, а коли саме лампи фар згасли, він не помітив.

Тому виникла потреба заслухати ще й показання експерта, котрий на стадії досудового розслідування проводив автотехнічне дослідження. За словами фахівця, під час виконання своїх розрахунків він не брав до уваги факт відсутності світла фар, бо про нього не йшлося у наданому йому протоколі слідчого експерименту (а це був один з визначальних документів для виконання автотехекспертизи). Тож експерт зробив висновок, що водій об’єктивно був спроможний завчасно виявити на своєму шляху перешкоду і вжити негайних заходів або для зупинки автомобіля, або для об’їзду перепони.

На питання, чи могли б його висновки бути іншими у разі врахування факту відсутності світла фар, фахівець надав ствердну відповідь. Однак наголосив, що керування автомобілем у темну пору доби без ввімкненого світла фар уже саме по собі є порушенням.

Після допиту експерта прокурор заявив клопотання про призначення додаткової експертизи - з урахуванням нюансу про відсутність світла фар. Суд клопотання задовольнив, а розгляд справи на час виконання дослідження відклав до 19 листопада.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області