flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не добровільно, то примусово – про аліменти без розлучення

14 вересня 2021, 10:34

Стягнути аліменти зі своєї «половинки», яка не бере участь в утриманні дитини, можна і у шлюбі. Саме так зробила бердичівська матуся, яка через суд зобов’язала чоловіка щомісяця сплачувати на доньку 3 тисячі гривень.

З матеріалів справи стало відомо, що подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі із 2017-го року, два роки тому в них народилася дочка, витрати на утримання якої лягли лише на плечі матері. Тож на початку цього року жінка подала позов до суду, у якому просила стягнути з батька дитини аліменти у твердій грошовій сумі (3 000 грн), починаючи із дня пред’явлення позову і до досягнення донькою повноліття.  

Свої вимоги позивачка обґрунтувала тим, що знаходиться у скрутному матеріальному становищі і їй не під силу самостійно утримувати малечу. А чоловік узагалі не бере в цьому участі, хоча має фінансову змогу. Суду не вдалося дізнатися позицію відповідача: він її не повідомив у порядку, визначену нормами ЦПК України.

Під час вирішення справи також було з’ясовано, що нині дівчинка проживає з мамою. Однак це не звільняє батька від встановленого законом обов’язку утримувати доньку до її повноліття. Про сплату аліментів на дитину батьки можуть домовитись між собою або узгодити це питання у судовому порядку. Визначаючи розмір аліментних зобов’язань, суд бере до уваги матеріальний стан і здоров’я платника, наявність у нього інших утриманців, стан здоров’я дитини й інші обставини, що мають істотне значення.

Так як відповідач не надав своїх заперечень проти позову й не повідомив про факти, які варто було б враховувати під час визначення розміру аліментів, суд вважав за необхідне задовольнити вимоги позивачки у повному обсязі.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області