flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарали молодика, який зберігав удома півбанки пороху

06 серпня 2021, 16:04

28-річний житель Бердичева дістав покарання у вигляді трьох років позбавлення волі із роком іспитового строку за придбання та зберігання вибухових речовин без передбаченого законом дозволу.

Свою вину чоловік визнав і розповів суду романтичну історію про те, як вилучений правоохоронцями порох допоміг йому створити сім’ю. За словами обвинуваченого, він знайшов металеву банку з невідомою сумішшю у селі, коли прибирав у домогосподарстві свого прадіда. Тоді висипав трохи речовини на землю, підпалив, а коли вона задиміла, збагнув, що то – порох. Згодом молодий чоловік освідчився своїй коханій: виклав порохом візерунок у формі серця і підпалив його… Банку ж із залишками (а це понад 140 грамів) відтоді зберігав удома.

І усе було б добре, якби за незаконне поводження з вибуховими речовинами не було передбачено кримінальної відповідальності. Санкція інкримінованої молодику статті (ч. 1 ст. 263 КК України) містить безальтернативний вид покарання – від 3 до 7 років ув’язнення.

Після вивчення усіх обставин суд вважав за можливе призначити бердичівлянину найменший термін позбавлення волі. А з урахуванням даних про його особу (відсутність негативних характеристик, офіційне працевлаштування, щире каяття) та позиції прокурора, який просив про покарання з іспитовим строком, чоловіка було звільнено від реального відбування ув’язнення. Протягом року іспитового строку він має з’являтися на реєстрацію до органу пробації, повідомляти його про зміну місця проживання та роботи і не вчиняти нових правопорушень.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області