flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відпирався й матюкався - покарано водія за відмову від огляду на стан сп’яніння

15 червня 2021, 16:59

Оштрафувати за відмову від освідування й на рік позбавити посвідчення – апеляційна інстанція погодилась із рішенням Бердичівського міськрайонного суду щодо 37-річного водія «ВАЗівки».

Вночі наприкінці січня цього року по вул. Ліпецького у Бердичеві кермувальник потрапив у поле зору поліції, бо мав явні ознаки сп’яніння. Освідуватись на місці зупинки відмовився й забажав зробити це… у Житомирі! Правоохоронці роз’яснили, що відповідно до інструкції «Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння» здавати кров можна у найближчому медичному закладі, яким у даному разі була районна лікарня.

На суді чоловік не визнав себе винуватим, переконував, що не був п’яним і що від освідування не відмовлявся: лише не хотів дути у «Драгер». А до районної лікарні, куди був доставлений, його навіть не завели. Крім того, поскаржився на правоохоронців, котрі начебто били його через те, що він поводився агресивно.

Усі обставини тієї ночі було з’ясовано і завдяки свідкам та долученим до справи матеріалам, серед яких – відеофайли двохгодинної тривалості. Після зупинки чоловік поводився зухвало: лаявся, грозив розправою та звільненням, кричав полісменам, аби завезли його освідуватись до Житомира, і вдарив одного з них. Тому до водія цілком законно (з метою особистої безпеки і припинення правопорушення) застосували сльозогінний газ та кайданки. Після прибуття на територію лікарні він продовжував опиратись, тож так і не переступив поріг закладу. Зрештою, за відмову від освідування на нього у присутності двох свідків склали адміпротокол за частиною 1 статті 130 КУпАП.

За наслідками повного і всебічного судового розгляду водія визнали винним в інкримінованому правопорушенні й оштрафували на 10 200 грн (подія мала місце ще до березневого посилення відповідальності за нетверезе водіння). Також його на рік позбавлено водійського посвідчення.

В установлений законодавством час чоловік скористався правом оскаржити винесену постанову, однак Житомирський апеляційний суд дійшов до переконання, що суд першої інстанції покарав його цілком заслужено та справедливо.

Читайте наші новини також у Фейсбуці.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області