flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

11 років за ґратами проведе вітчим за зґвалтування малолітньої падчерки

11 червня 2021, 15:28

Бердичівський міськрайонний суд виніс вирок 45-річному жителю Чуднівщини, визнаному винним в особливо тяжкому злочині проти статевої свободи й недоторканності малолітньої особи (ч. 4 ст. 152 КК України).

Розгляд справи проходив у закритому судовому засіданні. У присутності законного представника було допитано 13-річну потерпілу, багатьох свідків, також було досліджено письмові докази, серед яких – результати низки судмедекспертиз. Суддівська колегія встановила, що у грудні 2019 року обвинувачений за місцем свого проживання зґвалтував падчерку. Очевидцем злочину стала її мама, яка прокинувшись близько третьої ночі, зайшла на кухню попити води.

Родичі підсудного на допиті стверджували, що він не міг застосувати насильство до будь-кого із двох неповнолітніх доньок співмешканки, бо завжди захищав їх від шкільних кривдників, і що це співмешканка хоче його «посадити», бо він оформив хату на себе. Сам обвинувачений неодноразово змінював показання. То запевняв, що не міг такого вчинити з потерпілою, бо вона йому як рідна. Згодом розповідав, що взагалі нічого не пам’ятає: нібито був сильно п’яний (під час освідування алкоголю у крові не виявили). А насамкінець повідомив, що у темряві …переплутав дівчинку зі співмешканкою (прожив з останньою 7 років). Просив суворо не карати, щоб він «міг іще вийти й допомагати дітям».

Після оцінки усіх доказів суд зробив висновок про повну доведеність винуватості чоловіка у вчиненні дій сексуального характеру щодо особи, яка не досягла 14 років, незалежно від її добровільної згоди. Обставин, які б пом’якшували покарання, встановлено не було.

Чоловік вважається раніше несудимим, притягувався до адмінвідповідальності за домашнє насильство. Призначене йому покарання становить 11 років ув’язнення – це більше ніж просив прокурор. Суд зважив на позицію потерпілої, небезпеку скоєного, його обставини та характер.

До набрання вироком законної сили обвинувачений лишатиметься в СІЗО, де нині утримується під вартою. 

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області